10 moduri in care ranim sentimentele altora pe Facebook

Pentru ca multe dintre emotiile din viata noastra ni le consumam online, prescription sociologul Robert S. Tokunaga a incercat sa afle cum influenteaza calculatorul comportamentul uman. Studiul care arata experientele emotionale pe care le traim pe Facebook a fost publicat in Jurnalul Cyberpsychology si prezinta acele intamplari online care le dau oamenilor sentimentul frustrarii. Cercetarea a inclus 197 de persoane care au fost rugate sa descrie situatii neplacute pe care le-au trait, physician folosind retele de socializare. Iata cateva moduri in care ranim sentimentele altora pe Facebook:

1.  Atunci cand o persoana initiaza o cerere de prietenie (friend request) iar aceasta este ignorata sau respinsa de catre persoana care o primeste.

Cu totii stim ca unul dintre cele mai rele gesturi pe care cineva poate sa le faca ca sa ne raneasca, story este respingerea. “M-am simtit nesigura si am inceput sa regret faptul ca i-am trimis un <<friend request>> de teama rusinii de a fi respinsa”, relateaza o participanta la acest studiu, despre una dintre cele mai neplacute situatii ivite pe Facebook.

2.  Atunci cand o persoana posteaza o fotografie sau lasa un mesaj pe pagina de profil a unui prieten si descopera mai tarziu ca acest mesaj a fost sters.

O alta neplacere este sa descoperi ca cineva nu a vrut comentariul pe care l-ai facut pe pagina sa de profil. Cand prietenii nostri virtuali sterg mesajele sau fotografiile ce fac referire la ei ne fac sa ne simtim ca si cand comentariul nostru nu ar fi suficient de valoroas sau relevant. Iata cum descrie sociologul Robert S. Tokunaga, aceasta situatie: “Mai intai, o persoana face un comentariu pe pagina de profil a unui prieten din comunitatea sa, pentru ca mai apoi, sa revina si sa descopere ca acel comentariu a fost sters. Multi oameni isi sterg de asemenea, tag-urile care ii identifica in poze”.

Cu toate acestea, de cele mai multe ori, posesorul unui profil isi sterge fotografiile sau mesajele nedorite din motive foarte intemeiate. Fie nu vor sa fie identificati in fotografii care nu ii flateaza sau, fie le sterg daca acele fotografii sau comentarii ilustreaza anumite comportamente iresponsabile din punct de vedere social care ar putea da de gandit sefilor sau altor superiori.

3.  Cineva viziteaza profilul unui prieten si descopera ca nu este cotat pe acea pozitie la care se astepta, in “Topul prietenilor” (Top Friends list)

Un top al prietenilor ii permite unei persoane sa faca o clasificare a contactelor pe care le are, in functie de importanta acestora. Ce sentiment neplacut este sa descoperi ca te clasezi pe locul 5 sau mai rau, in lista favoritilor cuiva!  Aceasta este doar o alta modalitate prin care sunt augmentate toate sentimentele noastre neplacute generate de competitia pentru atentie.

4.  Atunci cand o persoana afla ca altcineva i-a urmarit/spionat profilul.

Nu ne place sa descoperim ca cineva ne urmareste fiecare miscare pe care o facem pe Facebook, sau pe celelalte retele de socializare, indiferent de motivele pe care le are. Dar trebuie sa admitem, ne facem noi insine rau lasand fara discernamat o sumedenie de informatii despre viata noastra in spatiul online. Nu constientizam ca ne supunem astfel, unor riscuri.

5.  O situatie neplacuta este de asemenea atunci cand persoana asteapta mai mult decat ar fi estimat pentru a primi un raspuns la o postare de-a sa.
Mai pe scurt vorbind este vorba despre atunci cand vrei sa transmiti ceva unei multimi si nimeni nu te asculta…

6.    O alta situatie neplacuta este atunci cand o persoana gaseste comentarii foarte rautacioase, lasate de alti oameni, pe pagaina sa de profil.

In alti termeni, aceasta se numeste hartuire. Iar hartuirea este una dintre cele mai agresive forme de atac psihologic la adresa cuiva. Iata ca astfel de evenimente neplacute se petrec si pe Facebook. De altfel, este recent cazul unui elev american care si-a pus capat vietii in urma hartuirii la care l-au supus colegii pe Facebook. Site-urile de socializare sunt recunoscute pentru felul in care au schimbat modul de a relationa al oamenilor, insa in acelasi timp au devenit si “arme” de atac.

7.    O alta situatie pe care o releva studiul este atunci cand o persoana gaseste ca altcineva a scris un mesaj despre ea, fara sa o anunte in prealabil – interesant dar sunt create neplaceri chiar si atunci cand acea informatie nu contine conotatii negative.

8.    Este de asemenea neplacut atunci cand descoperi ca desi ai fost acceptat ca prieten, acea persoana iti limiteaza accesul la informatiile si la fotografiile sale.

9.    Este la fel de frustrant sa descoperi ca ai fost sters din lista cuiva de prieteni…

Din nou este vorba despre acea tristete a respingerii. In cultura noastra, doare enorm respingerea.

10. Sa descoperi ca a fost facut un grup despre persoana voastra fara ca voi sa fiti in prealabil instiintate, aceasta este o alta neplacere cauzata de Facebook.

Multora li se intampla sa aiba si astfel de surprize. De exemplu, dupa nunta Printului William  si a lui Kate Middleton, pe Facebook a aparut un grup dedicat surorii miresei, Pippa Middleton care se numeste chiar asa:  “Pmaas: Pippa Middleton Ass Appreciation Society” (Societatea celor care apreciaza Fundul Pippei Middleton) – cu aproape 10 mii de aderenti… Cu siguranta nu Pippa, sora Printesei, si-a dat acceptul pentru o astfel de pagina de socializare facuta in numele ei. Si astfel de situatii nu se intampla doar pe la casele mai mari, ci si in cazul persoanelor obisnuite.

Sursa

Comentarii

comentarii