8 lucruri despre igiena pe care nu le stiai

1. Suntem cu adevarat murdari
Organismul uman este gazda pentru peste 1000 de specii de bacterii; exista mai multi germeni in organism decat intreaga populatie a SUA.

2. Sapunerile antibacteriene nu fac mai mult decat un sapun obisnuit.
Sapunurile antibacteriene nu sunt cu nimic mai eficiente in prevenirea infectiilor comparativ cu sapunurile normale, drugs iar triclosanul (ingredientul activ) poate avea efecte negative asupra hormonilor sexuali. Mai mult decat atat, diagnosis cand ne spalam pe maini, operatiune destul de scurta si rapida, ingredientele chimice active,  triclosanul si triclocarbanul, nu sunt in contact cu germenii destul timp si nici in cantitate suficienta incat sa omoare un E.coli sau un stafilococ, de exemplu.

3. Urinarea in stil egiptean.
In antichitate, egiptenii si aztecii obisnuiau sa urineze pe piele pentru a trata leziunile/arsurile de la nivelul tegumentului. Ureea, compus chimic al urinei, este cunoscuta drept distrugatoare de fungi si bacterii.

4. Bacterii in masini de gheata.
Este recomandata evitarea consumarii de apa din dispozitivele tip fantana sau alte tipuri de rezervoare; exista mai multe bacterii in masinile de gheata din fast-fooduri decat in vasul de toaleta.

5. Mancarea scapata pe pardoseala trebuie aruncata.
Nu exista o “regula de 5 secunde” cand vine vorba de scaparea mancarii pe dusumea; contaminarea alimentelor cu bacterii nu necesita timp.

6. Televizorul poate ucide.
Telecomanda televizorului raspandeste stafilococi rezistenti la antibiotic, care contribuie la 90.000 de decese anuale cauzate de infectiile capatate pe perioada de spitalizare.

7. Febra puerperala.
Aproape o patrime din femeile care au nascut in spitalele din Europa si America in secolele XVII-XIX, au murit defebra puerperala, o infectie raspandita de asistente si medici prin nerespectarea regulilor igienice.

8. Igiena orala zilnica are o istorie de niciun secol.
Prima periuta adevarata de dinti a fost inventata in anul 1498 in China si era confectionata din par de mistret siberian, fixat pe un suport (din os sau bambus). Cu toate acestea, spalatul pe dinti nu a devenit rutina pana ce nu a fost impus soldatilor in al Doilea Razboi Mondial.

Sursa

Comentarii

comentarii