A născut la 12 ani! O mamă minoră din patru la nivelul UE este din România

A născut la 12 ani! O mamă minoră din patru la nivelul UE este din România. În Iaşi, la Maternitatea „Cuza Vodă” unde se nasc anual aproximativ 6.000 de copii, cea mai tânără mamă avea la momentul naşterii 12 ani. Conform unor date din anii 2010 -2018 au născut aici 1.474 de minore, cele mai multe fiind înregistrate în anul 2015, când au fost 193 de bebeluşi născuţi de mame minore.

În aceşti opt ani, au fost două mame minore la 12 ani, 9 la 13 ani, 56 de mame de 14 ani, 173 de mame de 15 ani. Majoritatea mamelor minore au 16 sau 17 ani, numărul lor fiind de 440, respectiv 794 în cei opt ani. Îngrijorătoare sunt situaţiile fetelor cu vârste de sub 13 ani care devin mame, acesta fiind un rezultat al sărăciei, lipsei educaţiei pentru sănătate, dar şi al fenomenului migraţiei, tot mai multe adolescente fiind lăsate în îngrijirea rudelor. Inclusiv în Iaşi, în ultimii ani, s-au înregistrat cazuri de minore care nu aveau niciun sprijin din partea familiei, părinţii fiind plecaţi în străinătate pentru a munci.

Şi la cealaltă maternitate din Iaşi, „Elena Doamna”, în anul 2018, din cele 912 naşteri, 178 de bebeluşi au fost născuţi de mame minore. Un aspect surprins în analiză este că procentul prematurităţii la naştere este semnificativ mai mare în cazul mamelor minore, fiind adolescente care au adus pe lume şi copii cu greutate la naştere între 1.000 şi 1.500 de grame.

Majoritatea minorelor au explicat, conform analizei, că principalul motiv pentru care nu au ajuns la medic pentru a-şi face analizele medicale, ecografiile sau controalele necesare este lipsa banilor. Totodată, neutilizarea metodelor contraceptive este pusă pe seama motivelor religioase, a faptului că partenerul nu este de acord sau pe seama altor motive cum ar fi cele financiare.

Continuarea aici. 

 

Comentarii

comentarii