Alerta de antrax in patru judete din Romania

Autoritatile sanitar-veterinare din Caras-Severin, sale Mehedinti, Timis si Arad sunt in alerta, dupa ce in Serbia au fost depistate focare de antrax.

Au fost intensificate controalele transporturilor de animale vii si produse din carne care provin din regiunea Novi Becej, din Serbia, anunta Antena 3.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a anuntat ca va sustine demersurile in acest caz si ca, la intalnirea pe care o va avea luni, va dezbate si problema antraxului.

“Directia Sanitar Veterinara nu este in Ministerul Agriculturii, insa ii sustinem. Focarele de antrax nu sunt o chestiune oarecare. Nu vrem sa fim blocati acum, la iesire la export cu carnea de porc, din cauza cazurilor de antrax.

Sper ca problema din Serbia sa fie blocata la granita cu Serbia. Sunt convins ca cele trei Directii Santitar Veterinare de pe granita de vest vor gestiona problema”, a precizat Tabara, sambata, intr-o interventie la Antena 3.

Alerta vine dupa ce Ministerul sarb al Agriculturii a anuntat, miercuri, ca au fost depistate focare de antrax in doua sate din nordul tarii.

Focare de antrax depistate in sate sarbesti, in apropierea granitei cu Romania

Este vorba de ferme aflate in satele Bocar si Novo Milosevo, aflate foarte aproape de orasul Novi Becej, de la granita cu Romania.

Doi oameni au fost internati dupa ce au intrat in contact cu un animal mort de antrax. Acestia se simt bine, starea lor de sanatate fiind stabila. In zona a fost interzis consumul de carne si lapte de la animalele infectate.

Autoritatile au anuntat ca au luat toate masurile de precautie in cele doua sate, pentru protejarea oamenilor si animalelor.

Sursa

Comentarii

comentarii