Alimentele se scumpesc cu 10%

Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat ca, click incepand cu data de 1 iulie, store consumatorii industriali vor plati cu 10% mai mult pentru gazele naturale.

Chiar daca pretul achitat de populatie ramane deocamdata neschimbat, generic toti vom fi afectati de majorare!

Mezelurile, uleiul, zaharul, painea sunt doar cateva din produsele pentru care vom plati mai mult.

“Costul gazelor si al altor combustibili reprezinta 7 – 9% din pretul multor produse, asa ca viitoarele cresteri de preturi sunt justificate. La paine, de exemplu, se va simti cel mai mult, pentru ca procesul de coacere se face pe baza de gaze. La zahar si la ulei se folosesc aburi tehnologici si centrale termice, iar procesarea produselor din carne se face tot cu abur tehnologic ori prin afumare pe baza de gaz. in medie, potrivit estimarilor mele, scumpirile vor fi de 4% pana la 8-10%, dar nu se vor aplica imediat, ci din toamna. si asta, pentru ca vanzarile sunt deja la pamant pentru multi, pe fondul scaderii puterii de cumparare, iar procesatorii au amanat de mai multe ori “ridicarea” preturilor din cauza scumpirii materiei prime. Acum nu se va mai putea intampla acest lucru, altfel ar risca falimentul!”, a declarat, pentru Libertatea , Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara.

De la producator si pana ajung la consumatorul final, alimentele trec printr-un lung lant de intermediari. Iata cum evolueaz? “scorurile” unor produse de baza, potrivit unei analize www. money.ro

Sursa

Comentarii

comentarii