Angajații i-au umplut pe copii de COVID. Şi-au ascuns simptomele și nu s-au protejat

39 de copii de la două centre rezidenţiale au fost confirmaţi cu noul coronavirus. Unii vor sta în carantină în centrul din Paşcani, iar cei de la Verşeni vor sta în spital la Iaşi. Angajaţii DGASPC nu au respectat măsurile sanitare de protecţie sau au minţit că nu au simptome specifice bolii.

Ieri, a fost o a doua zi în care Iaşul a însumat în jur de 10% din numărul total de noi cazuri de COVID 19 înregistrate pe ţară. 43 de ieşeni au fost anunţaţi de Grupul de Informare Strategică ca fiind infectaţi cu nou coronavirus, în timp ce la nivel naţional numărul de cazuri noi pozitive a fost de 460, după prelucrarea a 12.555 de probe.

Şi-au ascuns simptomele, dar nici materiale de protecţie nu au avut

Din cei 43 de ieşeni declaraţi de GIS ca fiind infectaţi, 39 sunt copii de la două centre rezidenţiale, respectiv de la Centrul rezidenţial „Sfântul Nicolae“ din Paşcani şi cele trei module de tip familial de la Verşeni. Totul se pare ar fi pornit de la angajaţii depistaţi pozitiv, 11 la Paşcani şi cinci la Verşeni. Din datele de până acum la anchetele epidemiologice, reprezentanţii DSP au ajuns la concluzia că de răspândirea virusului se fac vinovaţi unii angajaţi care fie nu au respectat măsurile sanitare şi de protecţie, fie au declarat în fals că nu au simptome specifice bolii. În plus, la centrele respective nu ar exista toate materialele sanitare de protecţie necesare.

După o analiză a situaţiei între reprezentanţii Prefecturii, ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, precum şi ai DSP, s-a decis demararea unei anchete interne. „Consiliul Judeţean Iaşi, în subordinea căruia se află DGASPC Iaşi, va face demersurile necesare pentru a asigura de îndată materiale de protecţie suplimentare care nu se află în stocul deja existent al DGASPC Iaşi. Suplimentar faţă de măsurile punctuale stabilite anterior s-a decis ca DGASPC să realizeze o anchetă administrativă internă privind modul în care măsurile de protecţie şi siguranţă sanitară stabilite au fost respectate în cadrul centrelor sus-menţionate, inclusiv asupra verificării veridicităţii declaraţiilor pe propria răspundere date zilnic de personalul centrelor în zilele premergătoare identificării ca pozitivi la testarea pentru COVID-19, existând indicii, în urma anchetelor epidemiologice demarate, asupra existenţei simptomelor specifice anterior testării realizate conform programării din cadrul metodologiei de supraveghere COVID-19. La nivelul tuturor centrelor aflate în subordinea DGASPC Iaşi vor fi reevaluate instrucţiunile de lucru cu beneficiarii astfel încât să se preîntâmpine apariţia de situaţii similare“, au transmis reprezentanţii Instituţiei Prefectului Iaşi.

Continuarea aici. 

Comentarii

comentarii