ANM: Vreme mai caldă decât normalul perioadei, în următoarele două săptămâni

Vremea va fi mult mai caldă decât în mod obişnuit pentru această perioadă, în cea mai mare parte a următoarelor două săptămâni (4 – 17 noiembrie) iar probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în special în această săptămână, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), publicată luni.

 

 

În Moldova, în cea mai mare parte a intervalului, regimul temperaturii aerului va fi caracterizat de valori cu mult mai ridicate decât ar fi normal în prima jumătate a lunii noiembrie. În timp ce maximele vor oscila, în medie, între 16 şi 20 de grade, cu valori mai scăzute în jurul datei de 7 noiembrie, minimele se vor încadra între 6 şi 10 grade, mediat regional. O răcire a vremii este estimată a se produce după data de 14 noiembrie, dar valorile termice vor fi apropiate sau uşor peste mediile multianuale. Regimul pluviometric va fi deficitar, iar ploi slabe, cu caracter local şi temporar, se vor semnala cu probabilitate mai mare în perioada 7-8 noiembrie şi spre sfârşitul intervalului de referinţă.

La munte, vremea va fi mult mai caldă decât în mod obişnuit în prima jumătate a lunii noiembrie. Vor fi valori pozitive de temperatură atât ziua, cât şi noaptea, cu excepţia crestelor cele mai înalte, unde vor fi posibile minime sub pragul de îngheţ. Ziua vor fi valori termice, în medie, între 5 şi 13 grade, iar noaptea între un grad şi 7 grade. După data de 14 noiembrie, este estimată o scădere a temperaturilor, însă cel mai probabil acestea vor fi apropiate sau încă uşor peste cele climatologic specifice perioadei. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată în special în prima parte a intervalului de referinţă.

Estimările sunt realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Comentarii

comentarii