Bani de la stat pentru înființarea unei florării

Prin intermediul programului România Start-up Nation, întreprinderile nou-înființate pot accesa un ajutor nerambusabil de până la 44.000 de euro și 100% din valoarea eligibilă a proiectelor, iar banii pot fi utilizați pentru decontarea cheltuielilor de investiție și a chiriilor pentru spațiile în care își desfășoară activitatea. Pe lângă producția de bunuri, mulți antreprenori se vor orienta către activități de comerț sau prestarea diverselor servicii, acestea putând demara mai rapid și cu investiții mai reduse. Un astfel de exemplu este și înființarea unei florării.

Înființarea unei florării este una dintre activitățile ce pot demara cu cheltuieli minime de investiție, iar multe dintre costuri vor fi suportate prin intermediul programului România Start-up Nation. Astfel, sunt cheltuieli eligibile chiria spațiului în care se desfășoară activitatea, precum și achiziția mobilierului, a instalațiilor de climatizare și a echipamentelor pentru etichetare și vânzare.

Acest program de finanțare nu decontează cheltuielile privind stocul de marfă, salariile și contribuțiile sociale, utilitățile sau alte cheltuieli de funcționare, toate acestea urmând a fi susținute de veniturile generate din activitatea curentă.

Comerțul cu flori și plante ornamentale poate avea următoarele puncte tari:

  • adaos comercial mare;
  • perioade din an cu vânzări foarte mari;
  • produsele ce pot fi vândute sunt foarte numeroase, iar felul în care acestea pot fi combinate este limitat doar de creativitatea florarului.

Punctele slabe ale unei astfel de afaceri:

  • produse perisabile;
  • pierderi însemnate, datorate tocmai perisabilității produselor.

Pentru a înființa o florărie prin intermediul programului România Start-up Nation, pașii necesari sunt detaliați în continuare.

Alegerea codului CAEN al activității

Alegerea codului CAEN potrivit pentru afacerea pe care vrei să o desfășori trebuie să fie prima grijă, înainte de a demara orice altă activitate legată de înființarea întreprinderii sau pregătirea planului de afaceri. Verifică lista activităților eligibile publicate împreună cu ghidul solicitantului. Vei putea desfășura o activitate economică doar dacă o vei regăsi în lista activităților permise.

Fiind vorba de o florărie, va trebui să incluzi în actul constitutiv al societății următoarele coduri CAEN:

  • 4262 – Comert cu ridicata al florilor si al plantelor;
  • 4776 – Comert cu amanuntul al florilor, plantelor si semintelor.

În cazul în care dorești să înființezi o florărie online și să vinzi aranjamentele florale prin intermediul internetului, va trebui să incluzi, de asemenea, și codul CAEN 4791 – Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet.

Toate cele trei activități menționate mai sus sunt activități eligibile în cazul programului România Start-up Nation.

Consultă lista tuturor activităților economice pentru care poți obține fonduri nerambursabile sunt aici.

Estimarea șanselor de finanțare

Această activitate, în mod frecvent, se petrece după ce societatea este înființată. Totuși, având în vedere că această linie de finanțare este destinată doar societăților înființate după data de 30 ianuarie 2017, criteriile de eligibilitate por fi verificate deja, urmând ca societatea să fie înființată doar dacă anticipezi șanse reale de a primi finanțare.

Descarcă grila de evaluare și află care este punctajul pe care proiectul tău îl poate obține.

Ține cont de faptul că punctajul minim solicitat pentru depunerea proiectului este de 50 de puncte. Având în vedere faptul că Start-up Nation va funcționa, conform ultimelor prevederi, pe baza regulii “primul venit, primul servit”, șanse reale de a primi bani nerambusabili le vor avea solicitanții care depun rapid cererea de finanțare. Sesiunea de depunere a proiectelor va fi lansată, conform estimărilor, după data de 1 mai 2017.

Înregistrarea societății la Oficiul Registrului Comerțului (ORC)

Programul România Start-up Nation acceptă trei tipuri de solicitanți, astfel că va trebui să alegi o soluție dintre cele de mai jos:

  • societăți comerciale, înființate în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile;
  • societăți cooperatiste, înregistrate în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei;
  • societăți debutante, înființate în baza Legii nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanti în afaceri.

Sursa

Comentarii

comentarii