Basescu vrea sa imparta Romania pe regiuni pana in 2012. Vezi cum o sa arate harta tarii

Ultima abordare a acestui subiect apartine presedintelui Traian Basescu, for sale seful statului anuntand ca va demara discutiile cu partidele politice, discount astfel incat teritoriul sa fie restructurat pana in anul 2012.

Un proiect de lege referitor la impartirea tarii in 16 regiuni se afla deja in dezbaterea Parlamentului, online initiativa, apartinand grupului UDMR, fiind deja aprobata de Senat prin adoptare tacita si aflandu-se de trei luni in atentia deputatilor.

Transilvania ar include, in total, sase regiuni : Arad-Caras Severin-Timisoara, Bihor-Salaj-Satu Mare, Hunedoara-Alba, Sibiu-Brasov, Maramures-Cluj-Bistrita Nasaud si Harghita-Covana-Mures, Moldova ar urma sa fie structurata in trei regiuni – Suceava-Botosani, Iasi-Neamt-Bacau-Vaslui, Braila-Galati-Vrancea-Buzau – , in timp ce sudul tarii ar avea sapte atfel de regiuni – Dolj-Mehedinti-Olt, Gorj-Valcea, Arges-Dambovita-Prahova, Giurgiu-Teleorman, Calarasi-Ialomita, Constanta-Tulcea si Bucuresti.
In ultima perioada, in presa online s-a mai vehiculat o varianta de reorganizare administrativa, care ar cuprinde sase macroregiuni, divizate in regiuni, judete si cantoane.

Potrivit acestei variante, cele sase macroregiuni ar fi Transilvania (care ar cuprinde regiunile Transilvania de Nord, Transilvania de sud, Transilvania de Est), Vest (Maramures si Satmar, Crisana, Banat), Moldova (Moldova de Sus si Moldova de Jos), Dobrogea si Dunarea de Jos (Dobrogea si Dunarea de Jos), Valahia de Nord (Oltenia si Muntenia de Nord) si Valahia de Sud (Districtul Ilfov si Muntenia de Sud). Potrivit acestei variante, atributiile administrative principale ar reveni celor 14 regiuni, urmand ca macroregiunile si judetele sa aiba atributii reduse.

Sursa

Sursa foto

Comentarii

comentarii