Cancerul de col uterin: iată lista spitalelor unde puteţi să vă testaţi gratuit!

Anul acesta, la Maternitatea „Elena Doamna“ din Iaşi au fost făcute aproape de şapte ori mai multe investigaţii gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin decât în anii anteriori.

Astfel, dacă în anul 2018 s-au făcut doar 275 de testări, anul acesta, până în momentul de faţă, s-au făcut deja 1.829 de testări, fiind solicitată şi o suplimentare a fondurilor de către conducerea unităţii, de aproximativ 40.000 de lei.

Conform reprezentanţilor maternităţii, fondurile care nu au fost folosite în anii anteriori au fost returnate la Ministerul Sănătăţii, fiind considerate pierdute, pacientele neştiind că pot beneficia în mod gratuit de testare.

„Anul acesta, programul pentru depistarea cancerului de col uterin merge foarte bine comparativ cu anul anterior. Am purtat o discuţie cu medicii din spital şi le-am spus că este un avantaj pentru ei, pentru paciente şi pentru spital în sine. Deşi cifra pare mare, raportat la populaţie şi la numărul de paciente care ajung la noi este destul de mic“, a precizat dr. Gabriel Martinescu, managerul unităţii. În 2018 la Maternitate au ajuns aproximativ 11.200 de paciente, atât pentru consult în ambulatoriu cât şi pentru internări continue. Programul de depistare activă precoce a cancerului de col uterin este derulat de Ministerul Sănătăţii şi se adresează femeilor cu vârste între 25 şi 64 de ani.

Comentarii

comentarii