Cartofii prăjiți și chipsurile – pericole pentru sănătate

V-ați gândit vreo dată cât de nocive sunt chipsurile pe care majoritatea dintre noi le consumăm?

Studiile au arătat că problemele legate de dezvoltare la copiii nenăscuți, hiperactivitatea la copii și cancerul la adulți, au ca bază consumul exagerat de cartofi prăjiți și chipsuri. Aceste „alimente”  sunt atât de nesănătoase încât consumul lor zilnic este echivalentul a cinci litri de ulei de gătit.

În Marea Britanie, potrivit publicaţiei Daily Mail, care citează rezultatele unui sondaj al Guvernului, o treime din copii consumă chipsuri în fiecare zi, celelalte două treimi mâncând de câteva ori pe săptămână.

Mai mult, britanicii cumpără în fiecare an aproximativ şase miliarde de pungi, echivalentul unei tone de cartofi prăjiţi la fiecare trei minute sau a 100 de pungi de persoană.

Ronţăirea unei pungi de chipsuri pe zi este echivalentul consumului de cinci litri de ulei de gătit pe an.

Nu ne este greu să ne dăm seama că astfel de produse sunt dăunătoare, dar totuși le consumăm, iar unul dintre motive este ambalajul atractiv care ne activează papilele gustative din clipa în care îl vedem pe raft, potrivit lui Michael Moss, autorul noii cărţi „Sare, zahăr, grăsime: Cum ne-au prins giganţii alimentari” .

 Investigaţiile scriitorului au arătat cum decenii de cercetări ale producătorilor giganţi de mâncare au transformat chipsurile din gustările uşoare ale anilor ’70 în produse concepute să activeze centrii de râvnire ai creierului printr-o chimie precisă.

Când iei un cartof, explică el, gustul sării te loveşte imediat. E un efect pe care industria sării îl numeşte „explozia de aromă”.

Problemele de sănătate, cum ar fi dezvoltarea întârziată a creierului și a sistemului nervos, diabetul de tipul II, sau chiar bolile cardiologice sunt cauzate de substanțele nocive ce se găsesc în chipsuri.

„Când adaugi contaminarea cu acrilamidă la cantitatea de grăsime, zahăr şi sare din chipsuri, acestea ajung la nivelurile similare de toxicitate prezente la femeile însărcinate care fumează”, a spus Dr John Wright, epidemiolog şi consultant în medicina sănătăţii publice: „Din cauza acestei daune asupra nou-născuţilor, necesitatea ca pungile de chipsuri să fie însoţite de avertizări de sănătate ar putea fi îndreptăţită.”

 Sursa

Comentarii

comentarii