Cat costa prima zi de scoala

Chiar daca mai sunt trei saptamani pana la inceperea noului an scolar, hospital buzunarele parintilor au inceput sa se usureze. Cotidianul BUNA ZIUA IASI prezinta costurile minime pentru asigurarea celor necesare unui elev care intra in clasa I. Prima zi de scoala poate scoate din buzunarul parintilor intre 200 si 500 de lei.
In plus, anul scolar 2011 – 2012 vine cu numeroase modificari, aduse de noua Lege a Educatiei Nationale (LEN). Cea mai importanta si mai costisitoare priveste obligativitatea uniformelor scolare.

Banii pe minimum de rechizite

Parintii care pregatesc debutul unui copil in clasa I sunt nevoitii sa scoata din buzunar minimum 200 de lei pentru asigurarea celor necesare scolarului. Suma poate ajunge, usor, la 500 de lei, iar la unitatile de invatamant cu pretentii, chiar depaseste 1.000 de lei. Cheltuiala minima pentru o familie la inceput de scoala cuprinde: ghiozdan – intre 30 si 50 de lei, penar -10 lei, set de caiete speciale – 30 de lei, acuarele, carioci, creioane colorate si pixuri – 50 de lei. La acestea se adauga pretul uniformei; cea mai ieftina costa 150 de lei, iar cea mai scumpa ajunge chiar si la 500 de lei.

Costurile suplimentare cu un scolar

Odata cu inceperea efectiva a cursurilor, parintii sunt nevoiti sa scoata din buzunar din nou bani. Un elev are nevoie si de: o pereche de pantofi – 30 de lei, doua perechi de pantaloni trening – 40 de lei, doua camasi – 50 de lei, alfabetar – 35 de lei, alte caiete, stilouri, culori – aproximativ 100 de lei. Si aventura financiara a parintilor nu se opreste aici. In prima luna de scoala, invatatorii, dirigintii, conducerea scolii dau startul la perceperea diferitelor “taxe”, respectiv fondul clasei sau al scolii. Ambele, doar pentru un semestru, per elev, depasesc 100 de lei. Asta, in pofida faptului ca Ministerul Educatiei, alaturi de Inspectoratul Scolar Judetean, anunta, an de an, ca este interzisa perceperea acestor sume. Si, cum un elev nu poate merge cu burta goala la ore, un pachet minim cu alimente asigurat copilului costa cel putin 5 lei pe zi.

Invatamant gratuit pana in clasa a X-a, pe banii parintilor

Paradoxal, statul roman garanteaza, prin Constitutie, acces egal si gratuit la educatie pana in clasa a X-a. Nimic mai fals! Atata timp cat parintii sunt nevoiti, cel mai adesea, sa finanteze renovarea clasei, achizitionarea de materiale didactice, inclusiv creta pentru scrisul la tabla.

Sursa

Comentarii

comentarii