Cauze incredibile ale depresiei

Conform agentiei de presa Mediafax, thumb grijile legate de bani sau de relatia de cuplu sunt printre factorii care duc la aparitia depresiei, buy cialis însa exista si alte cauze la care nu ne-am fi gandit, healing de la ceea ce mancam, la felul în care ne expunem la soare.

Caldura excesiva

Chiar daca multi se bucura de vremea buna de plaja, pentru persoanele care sufera de sensibilitate la caldura, ce poate provoca inclusiv dezechilibre hormonale, aceasta înseamna un singur lucru: depresie. Potrivit unei teorii, cand e prea cald, corpul produce mai putin hormon tiroidian, ceea ce duce la lipsa de energie. Vremea foarte calda te si împiedica sa dormi corespunzator, ceea ce poate duce la enervare. De asemenea, apa fierbinte ar reduce abilitatea de a gestiona stresul.

Gogosile

Chiar daca ne fac sa ne simtim mai bine pe moment, mancarurile dulci si grase, precum gogosile, pe care le dorim cand avem o dispozitie proasta, ne afecteaza silueta si starea de spirit în general. Dispozitia noastra este determinata de alimentarea constanta cu energie, de la glucoza din sange la creier. Astfel, cel mai bine este sa consumi alimente care elibereaza treptat energie, precum cereale integrale, iar daca doresti ceva dulce, cea mai buna alegere este ciocolata – cea cu peste 85% cacao, pentru a evita cresterea brusca a glicemiei.

Ceaiul si cafeaua

“Sunt tot timpul uimit de cati oameni vad care sunt deprimati din cauza ca nu pot dormi si care, totusi, beau nenumarate cesti cu ceai sau cafea, chiar si seara tarziu”, spune doctorul William Shanahan. “Este cat se poate de obisnuit. Regula de aur este sa nu mai consumati cafeina dupa ora 16.00 – un expresso dupa cina poate fi fatal somnului dumneavoastra”, precizeaza el.

Pastilele de tensiune

Anumite substante care combat hipertensiunea, precum propranololul, si retinoidele, care trateaza afectiuni ale pielii, ca acneea si psoriazisul, au fost asociate cu depresia, desi nu este clar de ce ar prezenta acest efect.

Tigarile

Fumatul ar putea spori riscul de depresie severa cu 93%, potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Melbourne. Un studiu realizat în randul a 1.043 de femei, publicat în British Journal of Psychiatry, a relevat ca, dintre fumatoare, 15% au ajuns sa fie diagnosticate cu depresie severa, fata de doar 6,5% dintre nefumatoare. “Nicotina creeaza un sentiment de relaxare, asa ca oamenii fumeaza crezand ca aceasta reduce stresul si anxietatea, dar este ceva temporar”, explica doctorul Eva Cyhlarova, sef de cercetare la Mental Health Foundation. Nicotina stimuleaza eliberarea dopaminei, substanta din creier responsabila cu buna dispozitie. Pe de alta parte, aceasta crestere temporara a cantitatii eliberate de dopamina favorizeaza încetinirea mecanismului prin care creierul îsi produce dopamina necesara, astfel ca, pe termen lung, cantitatea este mai mica.

Internetul

Intr-un studiu efectuat în China anul trecut, printre 1.000 de adolescenti, s-a aratat ca cei care utilizau internetul în exces erau cu 150% mai predispusi la depresie. Tehnologia poate fi obositoare pentru creier si, în plus, daca stai toata ziua la telefon sau pe internet, poti deveni mai putin încrezator în situatii sociale reale. “Daca petreci mai mult de doua ore pe zi, în afara programului de lucru, pe internet, exista motive de îngrijorare”, spune doctorul Richard Graham, expert în dependenta de tehnologie.

Dieta vegetariana

S-a demonstrat ca lipsa acizilor grasi nesaturati – care se gasesc în carnea de peste grasa – poate contribui la depresie. Astfel, femeile care luau ulei de peste în timpul sarcinii se confruntau cu un risc de depresie postnatala mai mic.

Operatiile estetice

Oamenii care au recurs la o operatie estetica pot suferi de depresie si la doi ani dupa interventie. Femeile care au trecut printr-o astfel de procedura sunt de trei ori mai predispuse la sinucidere, potrivit unui studiu publicat în Current Psychiatry Reports. De asemenea, cei care au suferit o operatie estetica sunt de trei ori mai predispusi sa moara din cauza unor activitati autodistructive, precum bautul în exces. “Cauza poate fi ca acestor oameni nu le place rezultatul sau ca ei se lupta sa îsi accepte noua înfatisare”, spune doctorul Mark Vanderpump.

Pilulele contraceptive

Femeile care iau anticonceptionale sunt de doua ori mai susceptibile de a suferi de depresie decat cele care nu îsi administreaza aceste pilule, potrivit unui studiu din 2005 al Universitatii Monash din Australia. “Este posibil ca pilula sa schimbe dispozitia femeilor, care manifesta o anumita sensibilitate la contraceptive”, spune doctorul Ailsa Gebbie, specialist în sanatatea sexuala si reproductiva. Pe de alta parte, pilulele contraceptive pot fi foarte eficiente în tratarea sindromului premenstrual.

Sursa

Comentarii

comentarii