Ce se întâmplă cu taxa de mediu?

masina gunoi_400_300În urma eforturile constante depuse de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Iași, alături de Consiliul Județean Iași, dar si alte A.D.I.S.-uri din țară și cu susținerea Federației Asociațiilor de Dezvoltare pentru Salubritate – F.A.D.I., s-a gasit o soluție în ceea ce privește aplicarea ordonanței care prevedea ca începând cu data de 01 ianuarie 2017, să intre în vigoare taxa de 80 de lei/tonă pentru deșeurile depozitate la gropile de gunoi.

Consecința aplicării ordonanței în forma inițială, ar fi generat o creștere cu 2,5 lei/persoană a tarifului pentru servicul de salubritate. Pornind de la ideea ca această taxă să nu aibă efect asupra cetățeanului prin creșterea tarifului pentru serviciul de salubritate s-a ajuns la o soluție care este mult mai apropiată de cetățean.

Astfel că, desi taxa se menține, nu va mai fi plătită de cetățean, ci va fi plătită de operatori, de cei care transportă sau cei care depozitează și care vor avea o țintă de valorificare. Aceasta poate fi de 20-30%, în funcție de cum rezultă din dezbaterea publică (ce va avea loc începând cu data de astăzi 20.01.2017).

Dacă în fiecare an operatorii nu își ating această țintă de depozitare, atunci ei vor plăti taxa penalizatoare de 80 de lei, reprezentând diferența pe care nu au atins-o.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, Ministerul Mediului (MM) supune dezbaterii publice Proiectul de Ordonanţă de urgență a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005. Cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, în termen de 10 de zile de la data publicării pe site, la Ministerul Mediului – Administratia Fondului pentru Mediu. Persoana de contact este: dl. Catalin Chiritoiu, e-mail: Catalin.Chiritoiu@afm.ro .

Comentarii

comentarii