Ce trebuie sa faci pentru un loc de munca pe litoral

Pe toata durata sezonului estival apar pe piata locurilor de munca numeroase oferte pentru joburi de trei – patru luni pe litoralul romanesc. Anunturile se gasesc atat pe site-urile de specialitate, there cat si in presa sau pe afise lipite in majoritatea oraselor mari din tara. Patronii firmelor care isi desfasoara activitatea pe litoral apeleaza si la cunostintele lor din alte zone pentru a transmite ofertele din vorba in vorba. Toate statiunile de pe litoralul Marii Negre din Romania au nevoie de personal in perioada iunie – octombrie. Numarul tinerilor din orasele din zona, cum ar fi Constanta, Mangalia sau Eforie, dispusi sa presteze serviciile de care au nevoie comerciantii, nu este suficient pentru volumul de lucru necesar.

Salarii de peste 1.000 de lei lunar pe timpul verii

Ofertele salariale pentru aceste locuri de munca trec de 1.000 de lei pe luna. Cei mai muncitori sau mai norocosi pot obtine mai mult, in special pentru posturile de barman, chelner sau animatoare. Majoritatea agentilor economici anunta in reclamele lor ca incheie forme legale de munca tinerilor care vor sa se angajeze, dar situatia reala, din relatarile celor care au muncit si anii trecuti, este ca unii angajatori practica si munca la negru. Cele mai multe oferte sunt in alimentatie publica – pentru bucatar, ajutor de bucatar, chelner, barman, ospatar sau spalator de vase, in comert – vanzatori sau pentru animatoare in cluburi. Angajatorii ofera, in unele cazuri, cazare, masa, transport sau chiar protectie pentru animatoare. Criteriile de selectie se refera la experienta, varsta, disponibilitate pentru program in ture de noapte sau la aspectul fizic.

Studentii sunt cei mai interesati de aceste joburi

Locurile de munca pe litoral sunt cautate cel mai mult de studenti, care vor ori sa obtina un castig pe timpul verii, ori sa isi poata petrece o vacanta la mare, pe care nu ar fi putut sa si-o permita altfel. Ei sunt dispusi sa munceasca dupa un program incarcat, alert si, de multe ori, in ture de noapte. Caracteristic studentilor, asteptarile nu corespund de fiecare data cu realitatea. Se poate intampla ca, din cauza unor neintelegeri sau a anuntului inselator, cei interesati de un anumit job sa realizeze, cand au ajuns deja in locul cautat, ca au de ales intre a face altceva decat si-au propus sau sa se intoarca acasa. “Am muncit anul trecut, din iulie pana la sfarsitul lui septembrie, in Costinesti, impreuna cu prietena mea. Eu eram ajutor de bucatar si ea chelnerita pentru aceeasi terasa. Nu am ajuns cu multi bani acasa, dar macar ne-am distrat. Daca o sa gasesc si anul asta oferta de munca la mare, ma duc pana in septembrie, sa imi pot plati restantele”, a declarat Iulian, un student la Universitatea Tehnica Gh. Asachi din Iasi.

Sursa

Comentarii

comentarii