Cele mai utilizate E-uri în alimentație

La aceast? or?, clinic este ?tiut c? mul?i dintre aditivii alimentari (conservan?i, emulgatori, coloran?i, etc.) utiliza?i la preg?tirea mezelurilor, alimentelor preambalate sau semi-preparate, sunt cancerigeni. Acela?i lucru se ?tie ?i despre unele îngr???minte chimice ?i pesticide folosite la cultivarea legumelor, fructelor ?i zarzavaturilor pe care le cump?r?m, chiar ?i din pia??. Acest fapt ar trebui s? constituie un semnal de alarm?, deoarece consum?m zilnic mari cantit??i de produse cancerigene. Nu este de mirare, c? unii dintre noi ne îmboln?vim de aceast? maladie necru??toare sau de multe alte afec?iuni cauzate de o alimenta?ie haotic?.

Un semnal de alarm? în acest sens a fost tras de Clinica de Oncologie Infantil? din Dusseldorf care, f?când cercet?ri asupra acestor substan?e, a ajuns la urm?toarele concluzii:

Adaosuri nepericuloase (deocamdat?):
E100, E101, E103, E105, E111, E121, E126, E130, E132, E140, E170,
E150, E160, E163, E174, E175, E236, E237, E238, E260, E262, E263,
E200, E203, E270, E290, E300, E301, E303, E322, E331, E382, E280,
E282, E305, E309, E413, E414, E480, E408, E471, E472, E332, E337,
E420, E422.

Adaosuri suspecte: E125, E141, E150, E171, E173, E240, E241, E477.

Adaosuri periculoase: E102, E110, E120, E124 (colorant roz).

Adaosuri toxice care provoac?:
Boli intestinale: E220, E221, E222, E223, E224;
Tulbur?ri de digestie: E338, E339, E340, E341, E450, E461, E463,E465, E466, E467;
Boli dermatologice: E230, E231, E232, E233;
Eliminare de vitamina B12: E200;
Boli neurologice: E311, E312;
Boli ale aparatului bucal: E330 (acid citric/sare de lamaie = cel mai periculos adaos cancerigen).

Adaosuri care deregleaz? metabolismul colesterolului: E321, E320 (antioxidant din margarin?).

Adaosuri cancerigene: E131, E141, E211, E213, E214, E215, E216, E217, E239, E123
(foarte cancerigene, au fost interzise deja în SUA ?i ??rile ex-URSS).

Adaosuri de evitat: E123, E110 (în fri?ca Kraft), E102 (Pudding de vanilie), E110 (colorant alimentar).
Recomand?m s? evita?i cump?rarea produselor care con?in aceste substan?e sau care con?in glutamat de sodiu E621 (este interzis în Europa ?i se g?se?te adeseori în supele concentrate: Gallina Blanca, Maggi, Knorr, Vegeta).

Cercet?torii americani (Mark D. Gold, Phillys, Bilch) consider? ca aspartamul (E951)  – este r?spunz?tor de circa 90 de simptome. Vinurile limpezite cu filtre amiant (con?inând fibre de silicat) sunt cancerigene (pe pl?mân ?i tubul digestiv) ?i procedeul este interzis în unele ??ri.

Nu v? l?sa?i în?ela?i de reclamele tip „ca la mama acas?” sau de ambalajele atr?g?toare. Gustul va poate în?ela, c?ci unele chimicale dau arome mai intense decât cele naturale.

Sursa

Comentarii

comentarii