Cele "sapte pacate" pe care le facem în fiecare zi

Se stie deja ca fumatul, ailment alcoolul sau mâncarea fast-food sunt daunatoare pentru sanatate, unhealthy însa noi studii arata ca unele obiceiuri zilnice considerate benefice pot face de fapt mai mult rau organismului.

Astfel, cercetatorii vorbesc despre “sapte pacate” care pot dauna sanatatii:

Dusul zilnic

Preocuparea moderna legata de igiena personala poate fi în detrimentul pielii noastre, spune Nick Lowe, medic dermatolog la clinica Cranley din Londra. Folosirea apei fierbinti combinata cu sapunuri abrazive poate distruge uleiurile pielii, provocând uscarea, craparea si chiar infectarea acesteia. Pentru multi dintre noi dusul zilnic nu este necesar, spune medicul.

Opt ore de somn pe noapte

“Notiunea de a dormi opt ore în fiecare noapte este o conventie moderna care te va face sa te simti si mai obosit”, spune profesorul Jim Horne, cercetator la Universitatea de Cercetare a Somnului din Loughborough.
“Somnul de 15 minute în timpul zilei poate fi echivalentul unei ore de somn pe timpul noptii”, spune Jim Horne.

Clatirea gurii dupa spalarea dintilor

“Clatirea curata învelisul protector lasat de pasta de dinti, iar absenta acesei operatiuni ar adauga câteva ore de protectie dintilor”, spune medicul dentist Phil Stemmer.
Medicul dentist afirma, de asemenea, ca spalatul dintilor imediat dupa masa nu este recomandat.
“Asteptati cel putin o jumatate de ora înainte de a va spala, deoarece acizii si zaharul din alimente slabesc temporar smaltul dintilor. Daca va spalati pe dinti prea repede dupa masa, de fapt periati smaltul înainte ca acesta sa se întareasca din nou”.

Statul pe toaleta

Un studiu recent publicat de oamenii de stiinta israelieni afirma ca ghemuirea este o pozitie mai naturala decât statul pe toaleta si necesita mai putin efort. Aceasta pozitie reduce riscul bolilor intestinului, cum ar fi hemoroizii.

Curatenia zilnica

Teste realizate pe 100 de barbati si femei care faceau majoritatea treburilor casnice au aratat ca acestia aveau tensiunea arteriala mai ridicata decât cei care nu munceau atât de mult în casa. Tensiunea ridicata era cauzata de gândurile legate de îndeplinirea sarcinilor casnice precum gatitul, curatenia sau cumparaturile.
Concluzia cercetarilor este ca nu treburile casnice propriu-zise cresc nivelul tensiunii arteriale, ci stresul provocat de realizarea acestora.
De asemenea, s-a ajuns la concluzia ca produsele de curatenie pot creste riscul de aparitie a astmului.

Respiratia gresita

“Atunci când cineva este rugat sa inspire adânc cu siguranta va sufla aerul din piept atunci când va inhala, iar acest lucru este gresit”, afirma medicul Neil Shah de la Societatea de Administrare a Stresului.
“Bebelusii respira cu tot abdomenul, care foloseste toata capacitatea plamânilor. Dar în timp ce crestem, trecem la un stil mai ineficient de respiratie, prin piept. Asta înseamna ca aerul vechi ramâne mai mult timp în plamâni, si pentru ca aceste organe au o capacitate redusa, aerul proaspat nu ajunge în sectiunea de jos. Partea de jos a plamânilor este cea care contine cele mai calde si umede vase de sânge, care sunt cele mai eficiente pentru schimbul de gaze si transportarea oxigenului în sânge”, spune Neil Shah.
Din fericire, corpul poate fi antrenat pentru a reveni la respiratia corecta. Atunci când inspirati, încercati sa va umflati stomacul si sa mentineti pieptul nemiscat, iar atunci când expirati, contractati muschii abdominali.

Relaxarea dupa cina

“Daca esti inactiv în timpul serii sau manânci chiar înainte de culcare, corpul va depune acele alimente ca grasime. Dar daca faci o plimbare de 20 de minute dupa cina nu ai niciun motiv sa nu manânci seara. Cheia pentru a nu lua în greutate este sa manânci portii mici si regulate.”, spune Claire MacEvilly, nutritionist la Laboratorul de Cercetare a Nutritie de la Universitatea Cambridge.

Sursa

Comentarii

comentarii