Codul bunelor maniere la masă

codCodul bunelor maniere, order inclusiv cum s? m?nânci corect, there se înva?? indiferent de mediu, vârst?, nivel de cultur?.

  • Dac?-i oferi cuiva un cu?it, o furculi?? sau o lingur?, le ?ii de mâner, dar astfel încât persoana care le ia s? le poat? apuca tot de acolo.
  • Dac? vi se cere sarea sau piperul, le ve?i da peste mas? sau prin fa?a vecinului, nu prin spatele lui.
  • În momentul în care un platou ajunge la noi, ne servim cu lingura ?inut? în mâna dreapt? ?i ne ajut?m cu furculi?a din stânga. Numai chelnerii servesc ?inând ambele tacâmuri într-o singur? mân?, scrie Aurelia Marinescu în cartea sa “Codul bunelor maniere ast?zi“.

Cum se m?nânc? diferite feluri:

Pâinea ?i sandvi?urile se m?nânc? în mod diferit. Elegan?a cu care m?nânc? pâinea este ceea ce distinge un mesean educat, dar pute?i trece testul cu brio dac? ?ine?i minte c? pâinea, chiflele sau brio?ele se rup în dou? (sau în buc??i mici) înainte de a le unge cu unt ?i a le mânca. Sandvi?urile mari se taie cu cu?itul ?i se bag? în gur? cu furculi?a, exact ca buc??ile de friptur?. Sanvi?urile mici se iau cu mâna.

Cartofii nu se taie cu cu?itul ?i nu se zdrobesc cu furculi?a în farfurie. Excep?ie fac cartofii cop?i în coaj?, care se în?eap? cu furculi?a ?i se cur??? cu cu?itul.

Dulcea?a ?i mierea nu se m?nânc? direct din borcan. Fiecare î?i ia pe farfurie cât dore?te.

Salata se m?nânc? cu furculi?a, îns? în cazul frunzelor mari, se utilizeaz? ?i cu?itul. Salata iceberg se m?nânc? întotdeauna cu furculi?a ?i cu?itul. Nu î?i pune salata în farfuria cu mâncare! Dac? nu ai un bol personal pentru salat?, aceasta se pune pe farfuria pentru unt sau pe alt? farfurie, decât pe cea cu felul principal!

Supele sunt servite în ce?ti sau boluri. Nu se r?ce?te o sup? fierbinte suflând în ea. În niciun caz nu aplec?m farfuria pentru a lua ultima înghi?itur?. Nu se înmoaie pâinea în sup? (în niciun sos).

Spaghetele. Din castronul adus la mas?, v? servi?i cu o por?ie rezonabil?, apoi le mânca?i r?sucindu-le cu furculi?a ?inut? în mâna dreapt? ?i ajutându-v? cu lingura ?inut? în mâna stâng?.

Mezelurile de toate felurile, t?iate în prealabil în felii, se cur??? de coaj? cu furculi?a ?i cu?itul, în propria farfurie.

Chiftelele, sarmalele ?i ruladele se taie numai cu furculi?a.

Pe?tele nu se m?nânc? la fel ca friptura- nu se folose?te un cu?it obi?nuit. Cu?itul se folose?te doar la dezosare ?i ca ajutor la mâncat. Oasele de pe?te din gur? se pun pe furculi??, în cazuri de for?? major? le putem scoate cu dou? degete. Mâncatul pe?telui cere o îndemânare special?.

Mai întâi t?ia?i capul ?i coada pe?telui cu furculi?a ?i cu?itul ?i muta?i-le într-o parte a farfuriei. Apoi insera?i vârful cu?itului pe lâng? ?ira spin?rii ?i despica?i pe?tele de la un cap la altul.

În acest moment, ave?i trei op?iuni:

  • trage?i ?ira spin?rii afar?;
  • desface?i pe?tele ca pe o carte ?i scoate?i ?ira spin?rii;
  • ridica?i fileul de deasupra, mânca?i-l, apoi scoate?i ?ira spin?rii din fileul r?mas.

Înainte de a ie?i în lume, întreba?i ?i apoi exersa?i acas?.

Orezul se m?nânc? ?i el cu furculi?a, ajutându-ne cu cu?itul.

Ce s? NU faci la mas?

  • NU te agita. Dac? nu-?i place ceva, las?-l în farfurie.
  • NU fotografia masa, vei p?rea disperat.
  • NU folosi tacâmurile pentru a indica ceva cu ele.
  • NU sufla în mâncare. A?teapt? s? se r?ceasc? de la sine.
  • NU fuma la mas?, decât dac? ai fost invitat de c?tre gazd?.
  • NU te certa cu chelnerul.
  • NU ?ine furculi?a în mân? când bei.

Sursa

Comentarii

comentarii