Concurs pe tema apei câștigat și de o echipă de la “Sadoveanu”

Ziua Mondială a Apei se sărbătorește în fiecare an la data de 22 martie și reprezintă o bună oportunitate pentru ca oamenii să afle mai multe despre domeniile legate de apă. Tema din acest an a fost “De ce apa uzată?” și a atras atenția asupra faptului că peste 80% din apa uzată generată de societatea umană este redirecționată în ecosistem fără a fi epurată sau reciclată și că apa contaminată, apele uzate netratate, lipsa salubrității și a igienei provoacă în lume moartea a 842.000 persoane anual.

Și în acest an, Ziua Mondială a Apei a fost sărbătorită de ApaVital printr-o serie de activități de responsabilitate socială derulate pe parcursul mai multor zile, cu sute de elevi și cadre didactice implicate în diverse activități, cum ar fi vizite la obiective ApaVital din Iași și Pașcani, concursuri interliceale și campanii de informare stradală, organizate în parteneriat cu diverse instituții.

 

Miercuri 22 martie 2017, Filiala “Ion Creangă” a Bibliotecii Județene Gheorghe Asachi din Iași a găzduit, la Casa de Cultură a Sindicatelor, etapa finală a concursului “Apa și artele”, o competiție ajunsă la ediția a III-a, destinată elevilor de liceu din județul Iași.

În urma unei confruntări dificile – cu întrebări de cultură generală, într-o primă etapă și recunoașterea unor fragmente muzicale și a unor opere de artă pe tema apei, în partea a doua a concursului – clasamentul a arătat astfel:

-Locul I și câștigătorii concursului, cu 213 puncte: Echipa de la Colegiul Național “Emil Racoviță” din Iași, formată din elevii: Daria Hrițuleac, Miruna Vlioncu și Smărăndița Vasilachi.

-Locul II (203 puncte): Echipa de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași, formată din elevii: Victoria Gabriela Ursu, Laura Ionela Soponaru și Antonia Petruța Sîrghie;

-Locul III (197 puncte): Echipa de la Colegiul Național „Mihai Sadoveanu” Pașcani, formată din elevii: Ioana Bucovina, Ilinca Berenghia și Miruna Bostan;

Au mai participat echipaje de la Colegiul Național “Garabet Ibrăileanu”, Colegiul Național “Costache Negruzzi”, Colegiul Economic Administrativ nr. 1, Liceul Teoretic “Alexandru Ioan Cuza” și Liceul Teoretic “Vasile Alecsandri” din Iași, fiecare participant primind premii constând în obiecte promoționale cu însemnele ApaVital.

Ziua Mondială a Apei are ca scop aducerea în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă. Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. În România, această zi se sărbătorește din 1993.

 

Comentarii

comentarii