Cum ne ferim de coronavirus: zece sfaturi utile oferite de medicul pneumolog

Dr. Constantin Sasu, medic specialist pneumolog la Arcadia Hospital, a făcut publică o listă a măsurilor de prevenţie privind infectarea cu noul coronavirus. În primul rând, este bine de ştiut că acesta poate fi transmis prin contact direct; picături de salivă eliminate prin tuse sau strănut; atingerea suprafeţelor contaminate.

„Ca orice boală respiratorie, infecţia cu Covid-19 poate produce simptome uşoare precum rinoree, durere în gât, febră, tuse. La unele persoane, – bătrâni, cei cu afecţiuni preexistente precum diabet sau boli de inimă -, simptomele pot fi mai intense, cu dificultăţi de respiraţie, şi pot duce la pneumonie“, spune dr. Sasu.
Ca măsuri de prevenţie, el aminteşte:
1. Spălatul mâinilor frecvent – cu apă şi săpun sau cu dezinfectant de mâini pe bază de alcool: elimină virusul dacă acesta se află pe mâini.
2. Igiena respiratorie – când tuşiţi sau strănutaţi, acoperiţi gura cu cotul flexat sau un şerveţel care va fi aruncat imediat la coş, apoi spălaţi mâinile cu apă şi săpun. Făcând acest lucru, împiedicaţi răspândirea germenilor şi a virusurilor. Dacă puneţi mâna la gură când tuşiţi, puteţi contamina ulterior obiectele şi suprafeţele care le atingeţi.
3. Menţineţi distanţa – păstraţi o distanţă de cel puţin 1 metru faţă de persoanele care tuşesc sau au febră – când acestea tuşesc sau strănută, se eliberează mici picături de salivă care pot conţine virusul, iar dacă sunteţi prea aproape de ele, le puteţi inhala.
4. Evitaţi atingerea ochilor, nasului şi a gurii – mâinile vin în contact cu multe suprafeţe care pot fi contaminate, iar prin atingerea ochilor, nasului şi a gurii favorizăm infectarea cu virusuri.
5. Dacă aveţi febră, dificultăţi de respiraţie şi tuşiţi, consultaţi un medic – spuneţi-i acestuia dacă aţi călătorit recent într-o zonă din China sau în alt stat unde este raportată infecţia cu 2019-nCoV sau aţi avut contact apropiat cu o persoană care s-a întors recent din aceste zone şi are simptome respiratorii.
6. Dacă aveţi simptome respiratorii uşoare şi nu aţi călătorit recent în China – practicaţi igiena mâinilor şi a respiraţiei, staţi la domiciliu până vă simţiţi bine, dacă este posibil.
7. Animalele de companie nu transmit noul coronavirus – nu există dovezi că animalele de companie, câini şi pisici, pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă şi săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.
8. Curăţaţi suprafeţele cu dezinfectanţi pe bază de clor sau alcool – dezinfectanţi ce conţin clor, înălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic şi cloroform pot ucide noul coronavirus.
9. Produsele MADE in CHINA sau pachetele primite din China nu sunt periculoase – până în prezent nu există nicio dovadă că Covid-19 poate fi transmis prin intermediul acestora.
10. Purtând o mască medicală (dacă avem simptome respiratorii), putem ajuta la împiedicarea răspândirii unor afecţiuni respiratorii.

Comentarii

comentarii