De luna viitoare, aglomeratie si nervi in gradinite

De saptamana viitoare, pill toate unitatile de invatamant prescolar din judet si, ask in mod special, seek cele din municipiul Iasi vor fi luate cu asalt de parinti. Asta, odata cu inceperea perioadei de inscriere la gradinita, Ca in fiecare an, cele mai cautate gradinite sunt cele din zona Alexandru cel Bun, Tatarasi, Podu Ros si Bularga

In anii trecuti, din cauza numarului insuficient de locuri, mai multi directori de gradinite au fost nevoiti sa suprapopuleze grupele pentru a-i putea inscrie pe toti micutii. Pentru anul scolar 2011 – 2012, aproximativ 28 mii de locuri sunt disponibile pentru toate cele patru categorii de grupe la ciclul prescolar: mica, mijlocie, mare si pregatitoare. Inscrierile se vor face în doua etape, prima finalizandu-se la finalul acestei luni si avand drept scop reînscrierea copiilor în grupele mijlocie, mare si pregatitoare. De la inceputul lunii mai si pana in iunie vor fi inscrisi prescolarii de grupa mica.
Abia din anul scolar 2012 – 2013 va intra in vigoare masura prevazuta in noua Lege a Educatiei Nationale (LEN), respectiv cea de introducere a grupei pregatitoare în învatamantul primar. In municipiul Iasi, la nivelul grupei mici sunt disponibile 1.849 noi locuri. De asemenea, vor fi 87 grupe pregatitoare, care insumeaza 2.428 locuri. Cererile de înscriere vor fi discutate si aprobate în cadrul Consiliului de Administratie (CA) al fiecarei gradinite, listele cuprinzand atat cererile aprobate, cat si cele respinse, urmand sa fie afisate la loc vizibil, la intrarea în unitatea prescolara. In cazul în care au ramas locuri neocupate, se va mai organiza o perioada de înscrieri la sfarsitul lunii august 2011.
La înscriere se va tine cont de anumite criterii, cum ar fi domiciliul copiilor sa figureze în circumscriptia scolara arondata gradinitei sau prezenta fratilor si a surorilor în aceeasi unitate de invatamant. Un alt criteriu luat in considerare este distanta mica intre gradinita si locul de munca al parintilor sau al sustinatorilor legali. In anul scolar 2011 – 2012, copiii de 6 ani vor putea fi înscrisi atat în grupa pregatitoare, cat si în clasa I.

Sursa

Comentarii

comentarii