De mâine începe postul Crăciunului

postDe mâine începe postul Cr?ciunului, buy  care dureaz? 40 de zile, salve al doilea cel mai important post din an. Marile lan?uri de supermaketuri ?i-au umplut deja rafturile cu produse vegetale. ?i în pie?e produc?torii vin cu o ofert? bogat?. Postul Cr?ciunului, al doilea ca importan?? dup? postul Pa?tilor, începe în 15 noiembrie ?i se încheie în 24 decembrie.

În cele 40 de zile, cei care postesc pot mânca doar produse vegetale, f?r? carne ?i produse lactate, iar în toate zilele de sâmb?t? ?i duminic? au dezlegare la pe?te.

Dincolo de alimenta?ie postul înseamn? o cur??ire a sufletului.

Pentru c? în post sunt interzise cu des?vâr?ire carnea, ou?le ?i lactatele, care reprezint? hrana de baz? în cea mai mare parte a anului, persoanele care vor ?ine tot postul trebuie s? consume alimente bogate în proteine, carbohidra?i, vitamine ?i minerale de care este nevoie atât pentru s?n?tatea organismului cât ?i pentru randamentul în activit??ile de zi cu zi.

În post, ai grij? s? m?nânci între 48 ?i 60 grame de proteine zilnic, care s? constituie în jur de 15%-20% din num?rul total de calorii consumate în fiecare zi. Iat? ce surse bogate de proteine po?i consuma în post!

Nucile, migdalele, fisticul ?i alunele sunt s??ioase ?i hr?nitoare ?i pot înlocui oricând gustarea de la ora 11 sau pe cea de dup?-amiaz?, de la ora 5. Nu mânca?i îns? mai mult de o mân? de fructe uscate pe zi, adic? 50 de grame.

Ciupercile con?in multe proteine, a?a c? pot înlocui carnea ?i aportul ei nutritiv cu succes. În plus, ciupercile pot fi folosite ?i pentru alte mânc?ruri, precum sarmale, supe, ciorbe etc.

Postul Cr?ciunului, numit ?i Postul Sfântului Martin ori Postul Ignatului, sau Advent, e o perioad? precedent? Cr?ciunului, ?i care variaz? de la patru la ?ase s?pt?mâni aproximativ, în func?ie de rit ?i loc. Conform tradi?iei stabilite cu timpul în Biseric?, Postului Cr?ciunului este de asprime mijlocie, fiind un post al bucuriei. De aceea, pe lâng? ab?inerea de la mânc?rurile „de dulce” ?i alte renun??ri, Biserica propune un program liturgic în care un loc special îl ocup? colindele tradi?ionale, scrie rtv.net.

Perioada de dup? L?satul secului de Cr?ciun era cunoscut? sub denumirea “?ez?torile de iarn?”. ?ez?torile erau întâlniri comunitare cu caracter lucrativ, dar ?i distractiv. Chiar dac? se desf??urau în perioada POSTUL CR?CIUNULUI, aspectul distractiv era tolerat deoarece în cadrul lor erau înv??ate colindele ?i ur?turile ce urmau s? fie rostite în timpul s?rb?torilor de iarn?.

În ziua de L?sata secului, gospodarii de la sate m?nânc? sarmale ?i carne fript?, beau ?uic? ?i vin nou. Gospodinele trebuie s? ?in? cont de mai multe supersti?ii: resturile de la masa de L?sata secului se arunc? doar spre r?s?rit, altfel p?s?rile se vor r?zbuna ?i vor ciuguli toat? recolta de boabe; oalele se a?az? cu gura-n jos pentru ca gospod?ria s? fie ferit? de pagube. În plus, femeile nu au voie s? coas?, nu torc ?i nu ?es de L?sata secului pentru ca gospod?ria s? nu fie lovit? de rele ?i de boli. Dac? dai împrumut ceva din cas?, se vor înmul?i lupii ?i vor coborî în sat. Femeile fac turte de m?lai ?i le dau de poman? pentru mor?i ?i vii.

În unele zone, exist? obiceiul “b?tutul pernelor”: fetele nem?ritate încearc? astfel s?-?i îmblânzeasc? soarta ?i s?-?i g?seasc? pe?itori. Este o vreme ?i a prezicerilor: dac? pieptul g?inii fripte pentru mas? este gras, iarna va fi grea, viscolit? ?i geroas?, iar dac? este lipsit de gr?sime, vine iarn? blând? ?i o var? rodnic?.

De Sfântul Matei, în 16 noiembrie, fetele din zona Ha?egului merg la fântâna din mijlocul satului ?i, la cântatul coco?ului, aprind o lumânare ?i o pun pe margine. Se spune c?, pentru care merit?, lumina ce se reflect? în ap? se va transforma ?i îi va ar?ta fetei chipul viitorului so?. Tot acum, femeile lucreaz? pân? la amiaz? pentru a avea spor în cas? anul viitor.

La începutul postului se realizeaz? ?i ofrandele rituale, dedicate, mai ales, p?s?rilor cerului.

Un vechi obicei ne spune c? de L?satul Secului trebuie strânse toate oasele ?i resturile de mâncare într-o fa?? de mas?, iar a doua zi trebuie aruncate afar? spre r?s?rit, spunându-se urm?toarele cuvinte: “P?s?rile cerului! Eu v? dau vou? hran? din masa mea, cu care s? fi?i îndestulate ?i de la holdele mele oprite”. Acest obicei se practic? deoarece se crede c? vr?biile, mai ales, nu vor strica ogoarele, scrie traditii-superstitii.ro.

În postul Cr?ciunului se realizeaz? ?i practici de magie premarital? sau chiar practici oculare, astfel fetele nem?ritate trebuie s? adune câte o surcin? în fiecare zi a postului, iar în Ajunul Cr?ciunului  vor fierbe crupe f?r? sare. Aceste crupe dup? ce sunt fierte le vor pune pe mas? pentru ca seara venind umbra ursitorului lor, pe cahl?, s? aib? ce osp?ta.

Totodat? se obi?nuie?te ca la intrarea în postul Cr?ciunului, mai exact dup? L?satul Secului, toate oalele s? fie puse cu gura în jos , pentru ca cei ai casei s? fie feri?i de orice pagub? sau boal?.

O supersti?ie a postului Cr?ciunului ne spune c? dac? în postul Cr?ciunului e vreme moale, atunci în prim?vara vor fi multe ploi.

În postul Cr?ciunului vor începe ?i ?ez?torile, unde femeile, dar ?i fetele tinere, se vor întâlni pentru lucru, în acela?i timp combinând munca cu distrac?ia, fiindc? în cadrul ?ez?torilor se vor derula ?i numeroase obiceiuri cu caracter distractiv.

Postul Cr?ciunului este deosebit de important în religia ortodox?, deoarece ne preg?te?te, pe noi cre?tinii, pentru primirea cum se cuvine a Mântuitorului Iisus. De asemenea, postul este de folos atât pentru suflet cât ?i pentru trup, fiindc? înt?re?te trupul, pe de o parte, iar pe de alt? parte, u?ureaz? ?i cur??? sufletul. Cu alte cuvinte: “P?streaz? s?n?tatea trupului ?i d? aripi sufletului!”

Sursa

Comentarii

comentarii