Duminica Floriilor, celebrată de ortodocşi

Lecţia intrării lui Hristos în Ierusalim, pe care o sărbătorim în fiecare an în Duminica Floriilor, este aceea că la Înviere nu ajungi decât prin Cruce, lecţia apropierii de Dumnezeu pe calea strâmtă a renunţării la egoism, afirmă purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

‘Lecţia aceasta a intrării lui Hristos în Ierusalim, pe care o sărbătorim în fiecare an în Duminica Floriilor, este o lecţie anticipatoare a unor lucruri precum acesta: La Înviere nu ajungi decât prin Cruce, prin jertfă. Hristos intră în Ierusalim, urmează să fie trădat, judecat, condamnat, răstignit, dar termenul final va fi Învierea’, a declarat Bănescu pentru AGERPRES.

Potrivit acestuia, lecţia lui Hristos este aceea a ‘apropierii de Dumnezeu pe calea strâmtă a renunţării la egoism’.

‘El ne oferă, permanent această uriaşă lecţie de apropiere de Dumnezeu, care nu e posibilă însă pe calea comodităţii, pe calea largă, pe calea inerţiilor noastre morale, ci e posibilă pe calea aceea strâmtă, cum spune el, pe calea renunţării la egoism. Când el a spus ‘Iată, îndrăzniţi, – ne spune tuturor – eu am biruit Lumea’, ne spune că a biruit ceea ce, de fapt, ne împiedică să ajungem la Dumnezeu. E suficient să citim şi să recitim Evanghelia, începând cu Predica de pe munte, unde asistăm la răsturnarea logicii lumii în favoarea unei logici unice, logica aceasta a lui Dumnezeu, care presupune, de exemplu, ca cel mai puternic, cel mai bine situat dintre noi să îl slujească pe cel mai neputincios. Aceasta e logica creştină, a slujirii şi a smereniei. Cu cât te smereşti, cu atât te înalţi’, a mai spus Vasile Bănescu.

Continuarea aici. 

Comentarii

comentarii