Elevă virgină din Pașcani violată anal de „iubitul“ de pe Facebook şi amicul său. Cei doi au ajuns după gratii

Caz terifiant tranşat zilele trecute de judecătorii din Paşcani. Doi tineri de 23 şi 24 de ani au fost găsiţi vinovaţi de viol după ce ar fi siluit o adolescentă de 16 ani, iubita „virtuală“ a unuia dintre ei. Dosarul a fost un adevărat test pentru anchetatorii din Paşcani, care au fost nevoiţi să facă lumină într-un caz de genul „cuvântul unuia, împotriva cuvântului celuilalt“.

Bogdan Coţovanu şi Matei Vatamanu au fost condamnaţi la 7 ani şi 6 luni, respectiv 7 ani de închisoare cu executare. Cei doi tineri, ambii originari din localitatea ieşeană Dumbrăviţa, au fost găsiţi vinovaţi de viol la finele unei proceduri judiciare complicate, care a pus la grea încerca sistemul din Paşcani şi care, cel mai probabil din toamnă, se va muta la Iaşi, la Curtea de Apel. Cei doi tineri, de 23 şi 24 de ani, provin din familii bine văzute în comunitatea lor şi au fost găsiţi vinovaţi de un viol pe care l-ar fi comis asupra unei tinere de 16 ani. Atât Coţovanu, cât şi Vatamanu nu au recunoscut fapta şi susţin că actul sexual ar fi fost unul consimţit. Victima lor are 16 ani.

Detalii din anchetă

Coţovanu şi Vatamanu au fost trimişi în judecată la finele anului trecut, pentru o faptă pe care ar fi comis-o pe 26 august 2018. Cei doi sunt vecini în Dumbrăviţa şi prieteni buni. Potrivit datelor din dosar, Bogdan Coţovanu o ştia de mai multă vreme pe victimă, Maria (nume fictiv, atribuit de redacţie pentru protejarea identităţii fetei), care la momentul faptei avea 16 ani. Adolescenta l-a cunoscut pe Coţovanu din mai 2018, când tânărul se afla în Anglia, cei doi având o aşa-zisă „relaţie virtuală“. De la începutul lunii august, Maria nu a mai discutat cu Coţovanu, după ce tatăl său i-a interzis acest lucru.

„În seara zilei de 26.08.2018, în jurul orei 20, când se întorcea de la un magazin spre casă, în zona pieţei din deal din municipiul Paşcani, a fost prinsă în braţe de o persoană care i-a pus mâna la gură, spunându-i: «stai liniştită, nu îţi fac nimic!» Persoana vătămată i-a recunoscut vocea inculpatului Coţovanu Vasile Bogdan şi s-a liniştit, declarând că nu s-a gândit că îi poate face ceva rău. Inculpatul a condus-o la o autoutilitară de culoare albastră, în care aceasta a urcat de bunăvoie, şi întrebându-l unde o duce, inculpatul i-a spus că va vedea“, se arată în dosar.

Adolescenta a fost dusă într-o casă din Dumbrăviţa, proprietate a unui bărbat care este prieten cu Coţovanu şi Vatamanu. Tânăra a intrat în acea casă fără a fi forţată. În interior, Coţovanu i-a spus că vrea să întreţină raporturi sexuale cu ea. Fata ar fi refuzat şi ar fi fost ameninţată de Coţovanu, care i-ar fi spus că o va lovi.

„Având în vedere vârsta fragedă a persoanei vătămate, posibilităţile reduse de apărare ale acesteia prin raportare la constituţia fizică, faptul că aceasta se afla într-o locuinţă străină pe timpul nopţii, voinţa acesteia a fost înfrântă prin ameninţarea cu acte de violenţă de către inculpatul Coţovanu. Întrucât persoana vătămată era virgină şi i-a spus inculpatului că nu vrea să întreţină raporturi sexuale cu acesta, inculpatul Coţovanu Vasile Bogdan a constrâns-o moral pe aceasta la întreţinerea unui act sexual anal“, au arătat anchetatorii.

Ulterior consumării actului sexual, Coţovanu a ieşit din cameră, în locul său venind Vatamanu, care a întreţinut şi el un raport sexual anal cu Maria. Anchetatorii au acuzat că şi de acea dată adolescenta ar fi fost constrânsă. Pentru că plângea, Maria ar fi fost dusă acasă de către cei doi tineri. Fiind speriată, minora a mers mai întâi la o prietenă din Paşcani, care stătea cu prietenul ei. Audiaţi ca martori, cei doi au spus că Maria era „speriată, plângea, tremura“ şi spunea repetat: „şi-au bătut joc de mine, nu mai pot!“.

Tânărul i-a sunat pe membrii familiei Mariei, după care a condus-o acasă pe fată. Tatăl tinerei a mers cu ea la Poliţie, acolo unde Maria a povestit că a fost violată. Ea a fost examinată medico-legal, contactul sexual anal fiind confirmat, fata fiind virgină. La dosar se află şi o fişă de evaluare psihologică potrivit căreia, concluzionează psihologul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Maria ar fi fost victima unei agresiuni sexuale.

Po­trivit datelor din dosar, cei doi tineri au precizat că actul sexual ar fi fost unul consimţit. De asemenea, membri ai familiei lor ar fi încercat să o convingă pe Maria sau pe familia sa să îşi retragă plângerea, fapt ce nu a avut loc. Prin sentinţă, Judecă­toria Paşcani a mai decis ca fata să pri­mească de la cei doi daune morale de 40.000 de lei.

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

Comentarii

comentarii