Elevii și cadrele didactice sărbătoresc “Ziua Internațională a Nevăzătorilor”

international130 de  elevi și cadre didactice ale Liceului Special “Moldova” din Târgu Frumos vor sărbători pe 15 octombrie 2015, Ziua Internațională a Bastonului Alb  sau Ziua Internațională a Nevăzătorilor. 

În România trăiesc aproximativ 3.200 de copii și 106.588 adulți cu handicap vizual, conform unei statistici publicate la 30 iunie de către Direcția Generală pentru Protecția Persoanelor cu Handicap din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. Dintre aceștia, 1.116 copii și 54.559 adulți sunt încadrați la gradul ‘grav’ de handicap.

Asociația Nevăzătorilor din România este o organizație nonguvernamentală națională, recunoscută de utilitate publică. Aceasta reprezintă interesele nevăzătorilor la nivelul întregii țări, fiind recunoscută ca organizație națională reprezentativă a nevăzătorilor atât de către autoritățile publice române, cât și de către organizațiile internaționale ale nevăzătorilor; este membră a Uniunii Europene a Nevăzătorilor, a Uniunii Mondiale a Nevăzătorilor, a Consiliului Național al Dizabilității și, implicit, a Forumului European al Dizabilității. Asociația cuprinde circa 80.000 de membri, persoane încadrate în categoriile de handicap vizuale grav, accentuat și mediu.

După anul 1990, Conferințele Naționale (Adunările Generale) ale organizației și ale filialelor sale s-au ținut cu regularitate, o dată la cinci ani. În cadrul acestor conferințe, s-au ales organele de conducere ale filialelor și ale Consiliului Director Național. Numărul de filiale a crescut de la 16 la 30, sporind totodată rețeaua sucursalelor și a cluburilor, precum și cifra personalului salariat.

Asociația Nevăzătorilor din România a încheiat parteneriate cu diverse instituții din țară și străinătate, printre care: Ministerul Educației pentru tipărirea de manuale școlare în braille, pentru întreaga țară, în tipografia de specialitate a Asociației, singura din România care are capacitatea de a produce tiraje mari în scriere braille; Ministerul Culturii și Agenția Fondului Cultural Național, în vederea susținerii publicațiilor în braille; Societatea Română de Radiodifuziune care, din 1992, a inclus în programele sale emisiuni cu subiecte referitoare la viața deficienților de vedere; Uniunea Scriitorilor din România pentru imprimarea audio a valorilor literaturii române în formate specifice nevăzătorilor .Ziua Internațională a Nevăzătorilor a fost instituită de Organizația Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor în 1993, la Varșovia (Polonia).

Marcarea acestei zile a generalizat sărbătorirea la nivel mondial a ‘Zilei bastonului alb’, instituită de președintele american Lyndon Johnson, în 1964. Bastonul alb este un instrument necesar persoanelor fără vedere și, totodată, un simbol al independenței. De secole nevăzătorii foloseau bastonul numai ca instrument ajutător în călătorii. Abia în secolul al XX-lea, în perioada dintre cele două războaie mondiale, el a fost promovat ca simbol pentru a avertiza lumea că purtătorul este nevăzător, începând din Europa și apoi răspândindu-se în America de Nord.

James Biggs, un fotograf englez din Bristol, susține că el a inventat bastonul alb, în 1921. În urma unui accident care l-a costat vederea, artistul a hotărât să-și vopsească bastonul în alb pentru a fi văzut mai ușor de către șoferi. Nu au trecut zece ani și bastonul alb și-a făcut prezența în societate.

Cu ocazia sărbătoririi acestei zile deosebit de importante pentru elevii și cadrele didactice ale liceului, programul zilei va fi unul aparte și se va structura astfel:

10,00 – 11,00 – Scurt istoric al ZILEI BASTONULUI ALB – prezentare – profesor Postolache Lucian; colaj de imagini de la sărbătorirea acestei zile în anii precedenți;

11,00 – 12,00 –  Scurtă demonstrație de orientare și mobilitate a elevilor nevăzători, în spațiul din incinta liceului și la trecerea de pietoni din fața școlii – profesori Benea Marcela și Haciu Ion;

17,00 – 18,00 – Dezbatere asupra evoluției simbolurilor utilizate de nevăzători; împărțirea de fluturași în orașul Tg. Frumos; exerciții demonstrative de orientare în spațiu.

Sursa

Comentarii

comentarii