Elvetia a limitat cursul de schimb la 1,20 franci pentru un euro

Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat luni ca Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a actionat sub propria sa responsabilitate când a decis sa fixeze o rata de schimb de 1, drugs 20 franci elvetieni pentru un euro, a transmis MarketWatch. Consiliul Guvernatorilor de la Banca Centrala Europeana a fost informat de SNB in legatura cu decizia de a limita cursul de schimb la 1,20 franci elvetieni pentru un euro, a anuntat marti BCE. “Cu efect imediat, nu vom mai tolera o rata de schimb sub nivelul minim de 1,20 franci elvetieni pentru un euro. SNB va impune acesta rata minima cu maxima determinare si este pregatita sa achizitioneze masiv valuta”, se arata in comunicatul Bancii Nationale a Elvetiei.

Euro, care se tranzactiona la aproximativ 1,10 franci elvetieni inainte de anunt, s-a apreciat ulterior la 1,2036 franci, iar bursele europene si-au revenit dupa pierderile masive de luni, când investitorii au fost ingrijorati de extinderea crizei datoriilor in Europa.
Indicele principal SMI al bursei elvetiene a crescut luni cu 4,8%, la 5.399 puncte, investitorii sperând ca decizia SNB va ajuta exportatorii elvetieni. In ultimele luni, aprecierea masiva a francului elvetian a provocat dificultati pentru companiile si exportatori elvetieni, ale caror marje de profit s-au diminuat.

Din 2008 si pâna in prezent, francul elvetian s-a apreciat cu 40% in raport cu moneda euro, ceea ce a afectat exporturile Elvetiei. Ingrijorarile cu privire la posibilitatea unei noi recesiuni au determinat recent SNB sa reduca dobânda de referinta la un nivel apropiat de zero.

Analistii sunt sceptici ca hotararea de a limita cursul rata de schimb la 1,20 franci elvetieni pentru un euro va fi eficienta pe termen lung, mai ales daca actuala criza a datoriilor va provoca caderea euro. “Prin decizia adoptata, SNB intra in conflict cu dorinta puternica a pietelor de a cumpara active sigure. In eventualitatea foarte probabila ca in urmatoarele luni se va adânci criza din zona euro, interventia ar putea fi foarte costisitoare pentru SNB”, a explicat analistul Jane Foley, de la Rabobank International.

Sursa

Comentarii

comentarii