Fidel Castro a murit. Cenușa dictatorului va fi îngropată pe 4 decembrie

fidel_castroFidel Castro a murit, vineri noaptea. Anunțul a fost făcut de fratele lui, actualul președinte, Raul Castro, într-o declarație scurtă la televiziunea de stat. Fostul lider cubanez va rămâne mereu în istorie drept o personalitate controversată, dar și un revoluționar care a luptat toată viața pentru a transforma și a menține Cuba într-un stat socialist. Fidel Castro, care s-a retras dupa 45 de ani în fruntea Cubei, a murit la vârsta de 90 de ani.

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat sâmbătă despre Fidel Castro că a fost un „dictator brutal” care „și-a oprimat propriul popor” și a apreciat că, la moartea sa, liderul revoluționar cubanez lasă „o moștenire de execuții, hoție, suferință inimaginabilă, sărăcie și încălcare a drepturilor fundamentale ale omului”.

Liderul Bisericii Catolice, care s-a întâlnit cu Castro, anul trecut,  când a vizitat Cuba, a declarat că moartea fostului lider cubanez este „o veste tristă”. „Îmi transmit sentimentele  de durere”, a declarat acesta.Castro, un ateu convins, a fost botezat ca un catolic și educat în școli conduse de iezuiți, ordin religios al cărui membru este și Suveranul Pontif

China și Vietnam, două dintre ultimele state comuniste, regretă moartea lui Castro. China îl numește „un bun prieten și camarad”, iar agenția de știri vietnameză de stat notează: „Pentur toți vietnamezii, Fidel a fost un bun prieten și un frate extrem de apropiat”. Drept dovadă a legăturilor strânse dintre Cuba și Vietnam, președintele vietnamez Tran Dai Quang, a fost ultimul șef de stat care l-a vizitat pe părintele revoluției cubaneze.

Guvernul cubanez a anunțat sâmbătă dimineață că funeraliile lui Fidel Castro vor avea loc pe 4 decembrie, zi în care cenușa lui va fi îngropată la cimitirul Mos Ifigenia din Santiago de Cuba. Cubanezii vor putea să-i aducă un omagiu lui Fidel Castro la Memorialul José Martí din Havana, pe 28 și 29 noiembrie. Un marș uriaș va avea loc în capitala Cubei,  pe 29 noiembrie, la ora 19.00.

În ziua următoare, cenușa lui Castro va fi începe o călătorie de patru zile într-un convoi de-a lungul traseului  care comemorează victoria sa din 1959.

Pe 4 decembrie, la 7.00 dimineața, cenușa lui va fi îngropată la cimitirul Mos Ifigenia, locul de odihnă al eroului cubanez José Martí și ale numeroase alte figuri importante din istoria țării.

Sursa

 

Comentarii

comentarii