Gheaţa albastră căzută peste o casă din Târgu Frumos

Zgomotul puternic produs în miezul zilei de luni a panicat o familie din Târgu Frumos. Spre uimirea membrilor familiei, o bucată de gheaţă albastră le-a străpuns acoperişul. Bulgărele de gheaţă s-a oprit în mijlocul casei şi a zdruncinat solul, spărgându-se în mai multe bucăţi. Cea mai mare dintre ele are 400 de grame şi doar 10 cm înălţime.

„S-a întâmplat la Târgu Frumos. La ora 14. Un zgomot puternic a zdruncinat solul iar acoperişul a fost străpuns. La nici 7 metri de acest om, un corp de peste 20 cm şi greutate mare străpunge acoperişul ranforsat. S-a rupt în bucăţi la contactul cu solul afânat. Una din bucăţi v-o prezint alăturat. Am recuperat-o. De departe este una din cele mai mari bucăţi de gheaţă ce cade din atmosferă pe sol. De departe este una din ciudăţenii atât mărimea dar mai ales culoarea. Una din cele mai mari bucăţi de grindină căzută pe Pământ, una s-a înregistrat în 2010 în SUA, avea 20 cm şi 500 g. Fragmentul de gheaţă albastră recuperat are 400 g şi 10 cm. La străpungerea acoperişului dimensiunea şi greutatea erau cu mult mai mari. Proprietarul afirmă că pe acel interval de timp nu s-a auzit niciun avion. Niciun alt zgomot suspect care să preceadă şocul căderii acestui corp de gheaţă. Teorii vor fi multe. Vom analiza cu mare atenţie compoziţia chimică. Bucata de gheaţă putea să răneasca grav oamenii, dacă îi lovea direct. Bucata de gheaţă a fost menţinută tot timpul la temperatură joasă şi am transportat-o în siguranţă la Iaşi. Voi reveni cu date noi”, este mesajul scris pe Facebook de profesorul Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică. Acesta a mai precizat că este prima dată când analizează aşa ceva, recunosc că, din punct de vedere ştiinţific, este ceva extraordinar.

Imediat după postare au început să apară şi reacţiile. O primă ipoteză, şi cea mai plauzibilă de până acum, ar fi faptul că bucata de gheaţă s-ar fi desprins de pe un avion aflat în coborâre. Totuşi, piloţii din Iaşi susţin că este imposibil ca gheaţa să se fi desprins de pe aripile unei aeronave, pentru că temperaturile exterioare nu sunt atât de scăzute încât să se formeze stratul de gheaţă. Şi Silviu Gurlui consideră acest scenariu puţin plauzibil întrucât, la acea ora, nu a trecut niciun avion. Alţi internauţi spun însă că bucata de gheaţă ar proveni de la toaleta unei aeronave. Fragmentul va fi analizat de o echipă de cercetători pentru a se stabili cu precizie de unde provine.

sursa www.ziarulevenimentul.ro

Comentarii

comentarii