Grecia trimite armata la graniță pentru a-i opri pe migranții care vin din Turcia

Grecia a anunțat că nu va mai primi cereri de azil timp de o lună, după ce Turcia a decis să îi lase pe migranții aflați pe teritoriul său să călătorească către Europa, informează EuroNews.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a scris pe Twitter că Grecia va apăra granițele Uniunii Europene și i-a avertizat pe migranți că îi va respinge dacă încearcă să treacă frontiera. De partea grecească a graniței au apărut soldați înarmați cu gaze lacrimogene și bombe sonore.

Este suspendarea legală?
Alberto Alemanno, profesor în drept comunitar la școala europeană de business HEC Paris, a declarat pentru Euronews că “suspendarea reprezintă o încălcare a legii europene și a legii internaționale și crează un precedent care cel mai probabil îi va condamna pe aplicanții îndreptățiți să primească azil la deportare și moarte”. Această decizie va fi contestată la “nivel național, european și internațional”, a adăugat Alemanno.

Grecia scoate armata pentru a apăra granița
Forțele de ordine au recurs la gaze lacrimogene și tunuri cu apă duminică după-amiază pentru a dispera migranții, care au răspuns cu pietre și alte obiecte. Potrivit autorităților, au fost opriți să treacă granița peste 15.000 de oameni în doar două zile.

Grecia vrea să obțintă ajutor de la Uniunea Europeană pentru a își proteja granițele, frontiera greacă și cea bulgară fiind și granițele UE. Stelios Petsas, purtător de cuvânt al guvernului grec, a acuzat Turcia nu respectă tratatul încheiat cu UE în 2016, însă Ankara spune că UE nu respectă acordul.

Turcia acuză UE că nu respectă tratatul din 2016
Turcia a încheiat în 2016 un tratat de 6 miliarde de euro cu Uniunea Europeană, și s-a angajat să oprească valurile de refugiați să intre în Europa, contra ajutorului financiar. Autoritățile de la Ankara au acuzat ulterior UE că nu și-a respectat partea din înțelegere și Erdogan a amenințat constant că va deschide granițele pentru migranți dacă țara sa nu va primi ajutor internațional.

Turcia găzduiește 3,6 milioane de refugiați sirieni, dar și alții din Africa, Asia și Orientul Mijlociu.

Sursa: digi24

Comentarii

comentarii