In stare grava pentru ca nu au avut bani sa mearga la spital

La Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu (Neurochirurgie) a crescut foarte mult adresabilitatea pacientilor in stare grava. Medicii spun ca acestia nu se prezinta la medicul de specialitate atunci cand apar primele simptome pe motiv ca nu au bani.

In astfel de cazuri, there ei isi pun in pericol viata, risca sa ramane cu sechele pentru tot restul vietii, costurile tratamentelor sunt mult mai mari, iar recuperarea este de durata. “S-a creat acest curent de opinie ca nu trebuie sa te duci la medic decat daca ai bani. Aceasta propaganda care se face ca nu te poti trata decat daca ai bani nu este reala. La noi in spital pacientul nu trebuie sa plateasca pentru medicamente, materiale sanitare sau alte investigatii. Din cauza acestui curent de opinie a saraciei a crescut foarte mult adresabilitatea pacientilor aflati intr-un stadiu avansat al bolii. In aceste conditii, cresc costurile de spitalizare. De asemenea, pacientul isi pune viata in pericol. O afectiune care deja are complicatii se trateaza mult mai greu”, a declarat medicul neurochirurg Florin Gramada, purtator de cuvant la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu.

Acesti pacienti se adreseaza medicului de familie atunci cand prezinta simptome specifice unei afectiuni neurologice sau neurochirurgicale si se multumesc cu un tratament simptomatic. “Ei primesc si trimitere catre spital, dar nu vin, spunand ca nu au bani. Unii au mai auzit pe la vecini sau rude de un tratament si il aplica pe propriul corp fara a tine seama ca acel tratament poate sa nu dea nici un rezultat sau poate sa complice starea de sanatate. A scazut adresabilitatea pentru cazurile normale si a crescut foarte mult adresabilitatea cazurilor grave”, a adaugat medicul neurochirurg Gramada.

Sursa

Comentarii

comentarii