Inaltarea Sfintei Cruci

Crestinii ortodocsi sarbatoresc astazi Inaltarea Sfintei Cruci, cialis închinata Crucii pe care a fost rastignit Iisus Hristos. Data de 14 septembrie are o dubla semnificatie pentru crestini, treat pentru ca este vorba de doua evenimente din istoria lemnului Sfintei Cruci. Unul este legat de aflarea crucii pe care a fost rastignit Mântuitorul, here de catre Sfânta Elena împarateasa, mama lui Constantin cel Mare. Al doilea face referire la înaltarea crucii în vazul tuturor de catre patriarhul Macarie de Ierusalim, în ziua de 14 septembrie 335. Partile din Sfânta Cruce care au ramas la Ierusalim s-au pierdut în anul 1187, când a fost luata de Episcopul de Betleem si dusa în batalia de la Hattin. Atunci au ramas doar bucatile trimise de Sfânta Elena la Constantinopol si Roma. Bucati din lemnul Sfintei Cruci se gasesc astazi si la Muntele Athos.
Crucea a fost gasita langa alte doua, pe care fusesera rastigniti talharii. Imparateasa Elena nu a stiut care ar fi Crucea Domnului, insa lemnul sfant a fost descoperit printr-o minune. O femeie vaduva moarta, de care s-a atins Crucea, a inviat, in timp ce crucile talharilor nu au aratat nici un semn de minune. De atunci a inceput sa se tina sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci.

In traditia populara, astazi se tine post si nu se manânca alimente care au semnul crucii în structura lor, respectiv usturoi, peste, nuci sau prune. Plantele se usuca, iar cele care mai ramân proaspete dupa aceasta zi sunt considerate otravitoare. Tot acum începe culesul viei, iar cine posteste de Ziua Crucii va fi ferit de rele si va gasi usor leac daca se va îmbolnavi. Traditia mai spune si ca, daca tuna în aceasta zi, e semn ca toamna va fi lunga. Fiind si o zi speciala in preajma începerii anului scolar, bisericile includ în slujba rugaciuni speciale pentru elevi. La Ziua Crucii se strang, printre altele, menta creata, calaparul, busuiocul, cimbrul, care se pun pe la icoane. Cu acestea se fac apoi scalde la bolnavi. Totodata, dimineata, pe nemancate, femeile sunt indemnate sa culeaga prune, pentru ca aceste fructe sunt bune de descantat si de buba rea. Se crede ca prunele puse in apa de spalat apara de vorbe rele.

Sursa

Comentarii

comentarii