S-a creat prima retea artificiala de neuroni

Inteligenta artificiala este mai aproape de realitate acum, clinic dupa ce un grup de cercetatori de la California Institute of Technology (Caltech) a anuntat ca a reusit sa creeze prima retea artificiala de neuroni din ADN.

Este pentru prima oara cand o retea neuronala a fost creata intr-un tub de teste, sale pana acum expertii reusind sa faca acelasi lucru cu robotii si chip-urile de computer, here relateaza Softpedia.com. Cosntructia artificiala poate chiar sa foloseasca tipare incomplete pentru a-si aminti anumite lucruri, adica la fel ca in cazul creierului uman.

Fiecare dintre cei patru neuroni artificiali din retea este construit din 112 tulpini de ADN. Celulele nervoase conlucreaza pentru a oferi raspunsuri la intrebarile cercetatorilor. De asemenea, structura poate sa joace un joc.

Poate recunoaste patru dintre cercetatorii din echipa Caltech. Fiecare dintre experti este reprezentat printr-o combinatie specifica de tulpini de ADN, si este identificat printr-o succesiune de raspunsuri la un set de patru intrebari.

Daca nu primeste setul complet de intrebari, reteaua poate in continuare sa identifice cercetatorul in cauza, iar daca nu reuseste alerteaza echipa prin intermediul unor semnale fluorescente.

Astfel, reteaua poate face ceva intalnit pana acum doar la oameni, adica sa-si aminteasca ceva pe baza unor detalii incomplete.

”Creierul este incredibil. Ne permite sa ne amintim amanunte ale unor evenimente, sa ne formam amintiri, sa luam decizii. Asa ca ne-am intrebat daca o supa de molecule care interactioneaza poate sa aiba acelasi comportament ca si creierul. Iar raspunsul este da”, a declarat bioinginerul de la Caltech, Lulu Qian, principalul autor al lucrarii din spatele studiului.

Sistemul biochimic dezvoltat la Caltech este inca un model – concept, insa echipa este convinsa ca in viitor va reusi sa rezolve probleme mai complexe.

Sursa

Comentarii

comentarii