Interviu cu șeful Cordunenilor: ”Adevărata mafie este în politică, nu în lumea interlopă!”

Despre familia Corduneanu din Iaşi – sau clanul Cordunenilor, aşa cum îi cunoaște opinia publică – s-au scris multe, de la materiale de presă până la rechizitorii. Capul familiei, Constantin Corduneanu, a acordat un interviu în exclusivitate Mesagerului de Neamț, interviu în care dezvăluie cât e mit și cât e realitate din tot ce se știe sau se crede că se știe despre temuții Corduneni. Puțini știu că sportul e îndeletnicire de familie, mai mult decât o pasiune. Iar Costel Corduneanu a fost sportiv de performanță, la lupte libere, campion balcanic în 1988, vicecampion european în 1992, dublu medaliat cu bronz la Europenele din ’88 şi ’89 și chiar premiat cu titlul de ”Maestru al Sportului”, în 1991. Destăinuirile unuia dintre cei mai temuți români, în cele ce urmează.

De unde vi se trage numele de Clanul Cordunenilor, ”cei care terorizează Moldova”, după cum vă cataloghează o parte a presei?

Eu şi familia mea nu ne considerăm interlopi sau clan. Noi facem parte dintr-o familie de mari sportivi de performanţă, care am câştigat medalii şi locuri fruntaşe la campionate europene şi mondiale, am avut participări la Jocurile Olimpice de la Barcelona în 1992 şi la Jocurile Olimpice din Atlanta, America. Aşa am ajuns să fim cunoscuţi. Prin sport, nu prin altceva. Eu, fiind mai mare, mi-am făcut un nume de pe timpul lui Ceauşescu. Tot ce era bun pe plan sportiv din provincie luau Steaua şi Dinamo. Pe vremea aceea, ca să apari pe la televizor şi prin ziare era mare lucru. Era o performanţă.

 Aţi fost, o perioadă bună, şi sportiv de performanţă, cu rezultate deosebite la lupte libere. Aţi primit vreo distincţie pentru activitatea dvs. sportivă?

Am primit titlul de Maestru al Sportului, în anul 1991, la Cercul Militar.

– Aţi primit vreo distincţie din partea vreunei administraţii locale?

Am fost premiat de fostul primar de la Iaşi, domnul Constantin Simirad. Am fost premiat ca Sportivul Anului, pentru că eram, la acea vreme, primul pe Iaşi, pe Moldova şi pe România, ca performanţă. Au fost premiaţi şi ceilalţi fraţi ai mei care au avut performanţe.

Cum este Costel Corduneanu ca tată?

Îmi iubesc foarte mult familia. Gândiţi-vă că am crescut într-o familie cu 12 fraţi şi am fost uniţi de mici. Suntem 9 fraţi şi 3 surori. Am 4 copii şi îi iubesc foarte mult. Încerc să le dau o educaţie, să ajungă şi ei ceva în viaţă. Să le fie bine, să fie liberi şi sănătoşi.

– Ce meserie v-ar plăcea să aibă copiii dvs.?

Să-i văd mari sportivi şi campioni. Să le cânte Imnul României, aşa cum mi s-a cântat şi mie pe podium. Însă… cine ştie? Nu e o regulă ca, dacă un tată a fost un bun sportiv sau antrenor, şi copiii lui să fie la fel. Dar îmi doresc să ajungă să îşi facă un rost în viaţă şi să fie cineva.

– Cum decurge o zi din viaţa dvs.?

La momentul de faţă, o zi din viaţa mea decurge cu multă alarmă. Să vă explic. Am nişte procese care mă ţin stresat şi legat de ele. Din anul 2001, am început să fiu vânat. Au încercat şi încearcă să fiu un informator al lor. Un turnător, un trădător. Însă nu pot să devin aşa ceva. Urăsc trădarea. Şi în Codul penal scrie că trădarea este gravă. Dacă ştiu ceva, ţin pentru mine. Ştiţi cum spune Biblia? Ce ştii ia în mormânt cu tine şi ce face stânga nu ştie dreapta. Aştept ca legea să facă dreptate în cazul meu.

Continuarea aici.

Comentarii

comentarii