Judecatorii Inaltei Curti au marit salariile profesorilor

Înalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursurile în interesul legii formulate de Colegiul de Conducere al Curtii de Apel Galati si de procurorul general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie. “Ca efect al deciziilor Curtii Constitutionale prin care au fost declarate neconstitutionale Ordonantele de Urgenta ale Guvernului nr. 136/2008, no rx nr. 151/2008 si nr. 1/2009, dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 15/2008, astfel cum a fost aprobata si modificata prin Legea nr. 221/2008, constituie temei legal pentru diferenta dintre drepturile salariale cuvenite functiilor didactice potrivit acestui act normativ si drepturile salariale efectiv încasate, cu începere de la 1 octombrie 2008 si pâna la data de 31 decembrie 2009″, potrivit deciziei luate ieri. Aceasta este obligatorie, potrivit art. 3307 alin. 4 din Codul de procedura civila.

Ieri, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat ca prin legea privind salarizarea cadrelor didactice, pentru care Guvernul îsi va asuma raspunderea în Parlament, salariile vor fi identice cu cele puse în plata în primele luni ale acestui an. Oficialul a adaugat ca sentintele judecatoresti “sunt neunitare” la nivelul României, precizând ca acest lucru l-a spus procurorul general, care a formulat un recurs în interesul legii. “Dupa ce vom avea raspunsul de la ICCJ, la recursul procurorului general, vom discuta esalonarea, deoarece recursul va da o unificare, va da un raspuns indicat sentintelor pentru toata lumea. Apoi vom vedea cum va fi facuta esalonarea, în functie de modul în care va fi unificarea. Când venim cu o lege, nu va mai fi posibil sa existe interpretari, asa cum au fost în trecut”, a mai spus Daniel Funeriu.
Conform ministrului, “dupa ce avem decizia ICCJ, atunci vom putea discuta modul cum unificam pentru perioada trecuta, pentru toata perioada trecuta, unde avem cadre didactice care au pierdut, altele care au câstigat din octombrie 2008 pâna în decembrie 2009 si cazuri doar pâna în martie 2009”.
Ministrul Educatiei a precizat ca, în cazul persoanelor care vor da în judecata dupa ce va exista decizia ICCJ, instantele se vor raporta la aceasta decizie a ICCJ. “Opinia procurorului general este ca ar trebui sa se mearga pe Legea 221 pâna la data de 31 decembrie 2009, opinie care se desprinde ca opinie majoritara a instantelor. Când va exista decizia ICCJ, vor începe discutiile pentru unificare pe trecut, pentru ca oricine va da în judecata dupa acea decizie, pentru o anumita perioada, va trebui sa se raporteze la decizia Înaltei Curti. Dupa decizia ICCJ, pot exista noi procese. Decizia ICCJ este valabila pentru noile procese de acum înainte.”

Funeri a adaugat ca suma anuala care ar rezulta, daca s-ar aplica Legea 221, ar fi de doua miliarde de lei, adica de 500 milioane de euro anual.
Coalitia a decis, în sedinta de ieri, sa mandateze Guvernul sa îsi angajeze raspunderea în Parlament pentru proiectul legii care limiteaza cresterile salariale pentru profesori.

Guvernul anunta, saptamâna trecuta, ca va promova în Parlament, posibil prin angajarea raspunderii, un proiect de act normativ care sa plafoneze majorarea salariilor pentru profesori, considerând ca economia nu poate suporta, la acest moment, o crestere salariala de 50 la suta. Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Învatamânt (FSLI), Simion Hancescu, declarat, vineri, pentru Mediafax, ca este catastrofal ce face Guvernul prin anularea platii sumelor câstigate în instanta, subliniind ca respectarea deciziilor judecatoresti nu ar fi destabilizat economia. FSLI preciza ca sunt 7.000 hotarâri judecatoresti irevocabile pentru reîncadrare potrivit Legii 221/2008 si peste 50.000 procese pe rol, iar nerecunoasterea acestor reîncadrari pe posturi si a majorarilor salariale obtinute prin hotarâri irevocabile reprezinta o nerespectare a rolului pe care îl are un cadru didactic în educatie.

Procurorul general Laura Codruta Kovesi a sesizat ICCJ cu recurs în interesul legii dupa ce s-a constatat ca, în practica judiciara, nu exista un punct de vedere unitar privind aplicarea Legii 221/2008, care se refera la cresterile salariale pentru personalul din învatamânt.

Sursa

Comentarii

comentarii