Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului

Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului.

Postul Sfintei Marii este unul dintre cele mai importante posturi din calendar ortodox 2020 pe care credincioșii îl țin de-a lungul anilor.

Ca durată, postul Adormirii Maicii Domnului este mai scurt decât postul Paștelui și postul Crăciunului.

Postul Adormirii Maicii Domnului Lăsata secului sau postul Sfintei Marii începe din data de 31 iulie.

Lăsatul de sec, de data aceasta, se ține cu o zi mai înainte pt că mâine, 31 iulie, este vineri și zi de post.

Biserica Ortodoxă a rânduit postul acesta între 1 și 14 august, pentru a-i pregăti pe credincioşi pentru întâmpinarea celor două praznice importante ce au loc în luna august: Schimbarea la Față – 6 august; Adormirea Maicii Domnului – sărbătoare prăznuită de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe data de 15 august.

În primele secole, Postul Adormirii Maicii Domnului nu se ținea peste tot în același timp.

Creștinii din Antiohia posteau doar o singură zi, la praznicul Schimbării la Față a Domnului, în partea Constantinopolului se postea doar patru zile și doar creștinii din Ierusalim posteau opt zile.
Momentul Adormirii Fecioarei Maria nu este consemnat în Sfânta Scriptură, dar mărturia lăsată de Dionisie Areopagitul lămurește faptul că Fecioarei Maria i-a fost descoperit momentul morții – adormirii sale, iar Apostolii care erau în diferite țări spre a împlini misiunea de propovăduire au fost aduși pe nori la sicriul Maicii și au săvârșit rugăciuni și cântări până în momentul îngropării ei în satul Ghetsimani.

Maica Domnului a fost îngropată într-un mormânt din Ghetsimani.

Maica Domnului a fost îngropată într-un mormânt din Ghetsimani, iar după trei zile, mormântul ei a fost găsit gol, după cum mormântul Mântuitorului a rămas gol.

Amplasarea celor 2 săptămâni de post, înaintea sărbătorii din ziua de 15 august scoate în evidență și trăirile adânci ale neamului nostru creștin ortodox, legate de cultul Maicii Domnului.

Lăsatul de sec, de data aceasta, se ține cu o zi mai înainte pt că mâine, 31 iulie, este vineri și este zi de post.

Invitatul emisiunii este preotul Mircea Stoleriu, astăzi, joi, 30 iulie 2020, în intervalul orar 9:10-9:20, din Matinalul ”Bună dimineața” – garanția trezirii zilnice fără griji, pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată și produsă de Mihai Florin Pohoață.

Comentarii

comentarii