Liceul din Paşcani unde învăţa micuţul decedat, la un pas de carantină

Anchetă epidemiologică la Liceul „Nicolae Iorga“ din Paşcani, acolo unde până săptămâna trecută a învăţat şi Ianis Mahu, băieţelul de 7 ani mort pe fondul unei varicele. De data aceasta, nu este vorba despre vărsat de vânt, ci despre scarlatină. Inspecţia Direcţiei de Sănătate Publică a fost demarată la primele ore ale dimineţii de ieri. Inspectorii au luat probe biologice de la toţi elevii şi toate cadrele didactice din şcoală. Primul caz suspect de scarlatină apăruse săptămâna trecută, confirmarea venind ulterior.

„Echipa de inspectori va recolta peste 200 de probe de exudat , aşa cum se face în astfel de cazuri. Este o anchetă epidemiologică. Practic, avem un focar“, a declarat Liviu Stafie, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Până acum au fost confirmate patru cazuri, care se adaugă însă la cele descoperite săptămâna trecută. Tot săptămâna trecută, şase copii au lispsit de la ore, medicii de familie punând diagnosticul de varicelă.

Directorul DSP Iaşi, Liviu Stafie, nu exclude ca numărul de cazuri să crească, dat fiind vorba de două boli extrem de contagioase.

Dacă, săptămâna trecută, conducerea Liceului „Nicolae Iorga“ a dispus efectuarea unei ample acţiuni de dezinfecţie, în condiţiile noilor cazuri de scarlatină apărute operaţiunea urmeză să fie reluată.

Deocamdată, DSP Iaşi susţine că nu este cazul ca orele de curs să fie suspendate, numărul cazurilor confirmate nefiind chiar atât de mare. Scarlatina este o boală bacteriană care prezintă o erupţie cutanată strălucitoare care acoperă o mare parte a corpului. Este însoţită de dureri în gât şi febră mare.

Apare cel mai frecvent la copii cu vârste curpinse între 5 şi 15 ani, şi poate duce la complicaţii care pot afecta inima, rinichii şi alte organe ale corpului. Amintim că printre cei şase copii diagnosticaţi săptămâna trecută s-a aflat şi Ianis Mahu, băieţelul de 7 ani care pe 27 noiembrie a murit subit la Spitalul de Urgenţe din Paşcani nu pe fondul scarlatinei, ci a vărsatului de vânt.

Comentarii

comentarii