Moartea lui Ianis – DSP anunţă primele concluzii: trebuia dus direct în UPU

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Liviu Stafie, a afirmat ieri că în cazul lui Ianis Mahu nu a fost respectat un ordin al Ministrului Sănătăţii. Este vorba despre Ordinul MS privind organizarea unităţilor de primire urgenţe şi a compartimentelor de primire urgenţe şi în care se stipulează faptul că pacienţii aduşi cu ambulanţa trebuie trataţi mai întâi la aceste unităţi şi compartimente şi apoi dirijaţi către alte secţii. În cazul lui Ianis, acesta a fost tratat strict la secţia de pediatrie a spitalului, deşi a fost adus cu ambulanţa.

Ancheta DSP la Paşcani este în curs de desfăşurare. Cu toate acestea, s-au putut trage nişte concluzii preliminare legate de protocoale şi regulamentul intern de funcţionare a unităţii medicale. „Deocamdată, nu prea a fost respectat un ordin al Ministerului Sănătăţii, ordinul 1706/2006 privind organizarea compartimentelor de primiri a urgenţelor, care spune că pacienţii aduşi cu ambulanţa trebuie văzuţi în UPU şi în CPU. Copilul a fost urcat pe secţie (n.r. – Pediatrie). Acum avem inspecţie acolo, să vedem dacă aşa a fost. Este un protocol la nivelul spitalului, dat de fostul manager, în care se spune că toate cazurile pediatrice sunt urcate la secţia de pediatrie, cu excepţia stopului cardiorespirator, traumatismelor, politraumatismelor, policontuziilor şi comelor. Dar, cu protocolul ăsta, noi nu suntem de acord, pentru că încalcă ordinul MS“, a declarat Liviu Stafie.

Iată cum defineşte Ordinul 1706-2006 compartimentul de primire urgenţe CPU: „secţia aflată în structura unui spital orăşenesc, municipal sau în structura spitalelor aparţinând ministerelor şi instituţiilor cu reţele sanitare proprii, cu personal propriu, special pregătit, destinată triajului, evaluării şi tratamentului de urgenţă ale pacienţilor cu afecţiuni acute care se prezintă la spital spontan sau care sunt transportaţi de ambulanţe“. Ianis a fost adus cu ambulanţa, dar nu a ajuns la CPU, ci direct la pediatrie. Dacă ar fi ajuns la CPU, Ianis trebuia să intre la triaj, unde trebuia evaluat de „o persoană competentă (medic sau cadru sanitar mediu), luând în considerare starea lui clinică şi acuzele cu care se prezintă, corelate cu vârsta şi antecedentele acestuia, stabilitatea funcţiilor vitale, potenţialul de agravare a stării sale, necesitatea instituirii unui tratament sau a efectuării unor investigaţii“.

Continuarea aici. 

Comentarii

comentarii