Motivele pentru care somnul este o necesitate

Motivele pentru care somnul este o necesitate sunt inca, prescription partial, o nebuloasa. Dupa ce au trimis automat la culcare niste musculite, cativa oameni de stiinta au descoperit insa o legatura foarte puternica intre somn si memoria de lunga durata.

Pentru toate animalele dotate cu creier, dormitul este indispensabil. “Somnul este probabil singura manifestare comportamentala de baza careia inca ii mai cautam functia”, spune Daniel Bushy, de la Universitatea din Wisconsin, care studiaza de multa vreme necesitatea somnului.

Aceasta investigatie a avansat cu un pas insa in urma unui experiment derulat de Universitatea de Medicina din Washington, in urma caruia au fost descoperite in creierul musculitelor de otet celule care controleaza somnul. Prin manipularea acestor celule, cercetatorii au reusit sa imprime in creierul insectelor amintiri de lunga durata, lucru posibil prin inducerea somnului.

Demersul n-a fost chiar atat de simplu: in primul rand, a fost nevoie de musculite inginerite gentic, astfel incat sa poata fi trimise la culcare in mod automat. Odata depasit acest pas, “subiectilor” inaripati le-a fost testata abilitatea de a asimila si retine noi informatii. Unul dintre testele folosite pentru a depista legaturile dintre somn si formarea amintirilor a presupus expunerea unor masculi de Drosophila altor masculi, la randul lor modificati genetic, astfel incat sa preia mirosul femelelor. Dupa cateva tentative esuate de imperechere, masculii s-au prins ca n-are rost sa mai curteze masculii sub acoperire. Odata deprivate de somn, musculitele puteau retine aceasta informatie cel mult cateva ore, in vreme ce, trimise la culcare, Drosophilele au tinut minte capcana timp de mai multe zilele.

Aceasta noua teorie care conecteaza somnul si consolidarea amintirilor de lunga durata se numeste homeostaza sinaptica si sugereaza ca somnul actioneaza ca un filtru, care permite relaxarea sinapselor create in timpul unei zile, astfel incat a doua zi sa fim din nou functionali. In timpul somnului, creierul sorteaza informatiile nerelevante de cele care iau calea memoriei de lunga durata.

In urma experimentului cu Drosophile, s-a constatat ca musculitele tinute in medii bogate in stimuli genereaza mai multe sinapse decat cele tinute in izolare, in timpul somnului aceste sinapse fiind triate, pregatind creierul pentru o noua runda de asimilare informationala.

Sursa

Comentarii

comentarii