Norul de cenusa provocat de eruptia vulcanului islandez ajunge astazi deasupra Scandinaviei

Norul de cenuşă, apărut în urma erupţiei vulcanului Grimsvoetn din Islanda, va ajunge marţi deasupra Scandinaviei, a anunţat luni Institutul finlandez de Meteorologie.

‘Curenţii de aer din straturile joase ale atmosferei se vor îndrepta înspre insulele Feroe şi Scoţia, înspre sudul Peninsulei Scandinave, unde norul de cenuşă va ajunge marţi’, a anunţat Institutul printr-un comunicat, potrivit Agerpres.

Potrivit previziunilor meteorologilor finlandezi, realizate graţie programelor ce monitorizează mişcările curenţilor de aer, norul de cenuşă va ajunge miercuri pe coasta meridională a Finlandei.

Pentru moment nu se pune problema închiderii spaţiului aerian nici luni, 23 mai, nici marţi, 24 mai, apreciază Finnavia, autoritate ce reglementează traficul aerian în Finlanda. Doar spaţiul islandez rămâne închis.

Fumul emanat de vulcanul Grimsvoetn din sud-estul Islandei, care a început să erupă sâmbătă, s-a ridicat la o altitudine de 20 km. Vulcanologii islandezi au declarat anterior că erupţia va dura câteva zile sau săptămâni şi nu va duce la un colaps în transporturile aeriene, aşa cum s-a întâmplat în primăvara anului 2010 în timpul erupţiei unui alt vulcan islandez.

Eurocontrol apreciază că norul de cenuşă va ajunge marţi pe coasta Scoţiei, iar mai apoi partea de est a spaţiului aerian şi partea de nord a Spaniei joi în cazul în care ‘vulcanul continuă să erupă la aceeaşi intensitate’.

Erupţia vulcanului islandez Eyjafjallajokull în luna aprilie 2010, care a impus închiderea în totalitate sau în mare parte a spaţiului aerian european timp de o lună, a provocat economiei mondiale pagube de aproximativ cinci miliarde de dolari, dintre care 2,2 miliarde numai sectorului aerian, potrivit estimărilor firmei de consultanţă Oxford Economics.

În 2010 norii de cenuşă formaţi în urma erupţiei vulcanului din Islanda au provocat cea mai mare închidere a spaţiului aerian decretată în Europa după cel de al doilea război mondial, peste 10.000 de zboruri fiind anulate şi mai mult de opt milioane de pasageri au fost blocaţi timp de o lungă.

Sursa

Comentarii

comentarii