O asociaţie a donat Spitalului Paşcani un defibrilator de ultimă generaţie

Povestea Asociaţiei „Părinţi Salvatori“ a început cu o dramă: cea a lui Luca. O dramă la sute de kilometri distanţă, dar trasă parcă la indigo după cea a lui Ianis. Impresionaţi de drama lui Ianis Mahu, băieţelul de 7 ani din Paşcani care a murit în urma unei varicele la spital, Asociaţia „Părinţii Salvatori“ a decis să doneze unităţii medicale un defibrilator de ultimă generaţie. Un gest de mărinimie prin care, spun coordonatorii asociaţiei, se vrea ca astfel de tragedii să nu se repete.

Ianis Mahu a intrat în stop cardio-respirator la nici o oră de la internare. Era la secţia de pediatrie, nu la Compartimentul de Primire Urgenţe, pentru că aşa prevedea un protocol intern. Mai exact, Ianis a fost urcat la etajul 5 al spitalului pentru că, atunci când a fost adus cu ambulanţa, nu se afla în comă, nu avea politraumatisme şi nici nu suferise vreun stop cardiac.

La Pediatrie, în momentul în care trupul copilului a cedat, nu exista niciun tub de oxigen, niciun defibrilator. Au fost cărate în braţe de către asistentele medicale, preţ de 40 de minute, de la CPU la patul lui Ianis. Prea târziu…

„Am văzut tragedia de la Spitalul din Paşcani şi, fără a stabili eu vreo vinovăţie şi fără a acuza, vreau să fac acest gest şi să donez spitalului din Paşcani, poate şi pentru liniştea familiei care şi-a pierdut copilaşul acolo, să donez un defibrilator modern, portabil, care are o greutate de 3 kilograme, deci nu sunt necesare 40 de minute pentru a fi mutat de la parter la etajul 5, astfel încât, dacă vor mai fi situaţii de aşa natură, victima să aibă o şansă în plus la viaţă“, a precizat Vasile Vlaşin, coordonatorul Asociaţiei „Părinţii Salvatori“.

Continuarea aici. 

Comentarii

comentarii