Operatorii din România, obligaţi să importe telefoane compatibile Ro-Alert

Operatorii de telefonie mobilă din România vor fi obligaţi să importe telefoane care să fie deja configurate pentru primirea mesajelor prin sistemul RO-ALERT.

Măsura se va aplica în termen de şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial a unei ordonanţe de urgenţă privind operarea acestui sistem.

Telefoanele pe care operatorii de telefonie mobilă le au în depozite, dar care nu sunt configurate corespunzător vor putea fi vândute până la epuizarea stocurilor.

Precizările au fost făcute ieri, într-o dezbatere publică de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat:

Raed Arafat: Ideea este că ce se importă după, după ce sunt preveniţi şi producătorii, să fie activat deja când intră în România. S-a cerut [să fie] şase luni şi suntem de acord cu şase luni, ca să se adapteze producătorii în acest sens, pentru că nu toţi producătorii trimit telefoanele activate, chiar dacă au sistemul în ele, şi atunci, ca să se adapteze la flux, ca să fie telefonul activat înainte de a intra în România, lăsăm un termen de şase luni. Telefoanele vechi – populaţia poate să intre să le configureze; unele dintre ele s-au configurat automat prin actualizări pe internet.

Ordonanţa de urgenţă prevede şi sancţiuni contravenţionale pentru operatorii de telefonie mobilă care nu vor respecta noile reguli.

Aceştia vor avea obligaţia de a transmite, ca şi până acum, cu prioritate mesajele prin RO-ALERT şi să ofere autorităţilor feedback dacă mesajele au fost trimise sau nu.

Comentarii

comentarii