Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat

Sute de mii de pelerini se afla la Roma pentru a participa la ceremonia de beatificare a papei Ioan Paul al II-lea.
Circa 200.000 de catolici, majoritatea tineri, au luat parte sâmbata seara, într-o atmosfera foarte sobra, la Circus Maximus, din Roma, la un priveghi în memoria papei Ioan Paul al II-lea, înainte de ceremonia de beatificare de duminica, a anuntat politia locala.
“Îi simt prezenta aici, la Circus Maximus, o simt puternic”, a spus multimii fostul secretar particular al papei, arhiepiscopul Cracoviei Stanislaw Dziwisz, amintind ca fostul papa a avut o legatura deosebita cu tinerii, cu ai caror reprezentanti s-a întâlnit la Zilele mondiale ale tineretii, pe care le-a initiat.
Prezent în momentul mortii lui Ioan Paul al II-lea, în 2 aprilie 2005, Dziwisz a provestit ca a intonat în ziua respectiva un imn Te Deum, pentru ca era “convins ca a murit ca un sfânt”. “A dat demnitate mortii, a murit asa cum trebuie sa moara un crestin”, a spus el.
Joaquin Navarro-Valls, fost purtator de cuvânt al papei polonez timp de 21 de ani, si-a exprimat convingerea ca Ioan Paul al II-lea este deja sfânt. “Biserica nu face sfinti, doar îi recunoaste. Ioan Paul al II-lea era deja sfânt”, a subliniat el.
Presedintii Poloniei si Mexicului se numara printre cei aproximativ 90 de sefi de stat si alti demnitari care vor asista la beatificare.
si ministrul român de externe, Teodor Baconschi, va participa duminica la ceremonia de beatificare a papei Ioan Paul al II-lea, la basilica San Pietro de la Roma.seful diplomatiei române l-a cunoscut personal pe fostul suveran pontif, în anii când a condus ambasada României de la Vatican, având o contributie importanta la realizarea vizitei istorice în tara noastra a papei Ioan Paul al II-lea (mai 1999).
Potrivit asteptarilor, evenimentul va atrage circa un milion de persoane, inclusiv un numar mare de pelerini din Polonia, tara natala a fostului papa.

Cosciugul fostului suveran pontif a fost exhumat deja din cripta de sub basilica San Pietro, pentru a fi amplasat în fata altarului. Dupa slujba, va fi mutat în alta parte a basilicii.

Beatificarea, sau declararea unei persoane “preafericite”, este ultimul pas înainte de canonizare.

Sursa

Comentarii

comentarii