Pe urmele pășcăneanuli mort de Covid

Anchetă epidemiologică la Paşcani, după ce un bărbat diagnosticat cu COVID 19 a decedat. Bărbatul a avut mai multe contacte directe, printre care cadre medicale de la Spitalul Municipal din Paşcani, dar şi alte câteva zeci de persoane. Toate se află acum în izolare la domiciliu.

Un bărbat de 69 de ani care suferea de infecţie cu noul coronavirus a murit la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“, acesta fiind cel de-al doilea deces provocat de COVID 19 în judeţul Iaşi de la începutul pandemiei şi până acum. Cazul însă a declanşat o amplă anchetă epidemiologică atât în Paşcani, cât şi într-o comună apropiată, acolo unde bărbatul ar fi intrat în contact cu mai multe persoane.

Iniţial, bărbatul s-ar fi prezentat la Spitalul Municipal Paşcani pe 24 martie. „Prezenta o simptomatologie specifică, uşoare dificultăţi de respiraţie. Avea un istoric de contact, nu de călătorie. Am sunat la Iaşi, dar ni s-a spus că nu se încadrează în istoricul de contact. Aşa că nu i s-au recoltat probe“, a declarat Daniel Bechir, managerul Spitalului Municipal din Paşcani.

Bărbatului i s-a dat un tratament de către medicii infecţionişti de la spital şi s-a reîntors acasă, în Paşcani. Acesta nu a fost testat deşi le spusese medicilor că s-ar fi întâlnit anterior cu o rudă venită din Marea Britanie. „A fost la un praznic, acolo s-au întâlnit, din câte a povestit el. Acuma nu ştiu dacă acea rudă este sau nu e purtătoare, mai ales că am înţeles că s-ar fi întors în Marea Britanie după aceea. Presupun că, dacă ar fi avut o simptomatologie, ar fi oprit-o la Aeroport“, a adăugat Daniel Bechir.

Întâlnirea cu ruda din străinătate ar fi avut loc pe 21 martie în satul Heci, comuna Lespezi. Aici, bărbatul, împreună cu soţia sa, ar fi făcut o slujbă de pomenire în cimitir, la mormântul părinţilor. Slujba ar fi fost restrânsă, adică ar fi participat doar cinci persoane, printre care şi ruda din Marea Britanie. La sfârşit însă, familia bărbatului a împărţit oamenilor din sat pachete cu mâncare.

„Cei de la Direcţia de Sănătate Publică Iaşi au mers duminică în sat împreună cu mine. Au identificat persoanele cu care bărbatul ar fi intrat în contact. Au împărţit 40 de pachete cu pomană, dar nu toţi au intrat în contact cu el. Dar cei care s-au aflat în preajma lui au primit interdicţie de a părăsi locuinţa timp de 14 zile. Sunt destui din cei 40 care au avut efectiv treabă cu el atunci. Oricum, nu s-a ţinut slujba în biserică, ci la mormânt. Localnicii s-au adunat la ora 10.30 când se trag clopotele care anunţă că este un praznic“, a declarat Ioan Lazăr, primarul comunei Lespezi.

Bărbatul suferea şi de hipertensiune arterială. Acum, soţia vrea să-l înmormânteze în cavoul familiei din satul Heci. „Nu ştiu cum va fi înmormântat. Aici vrea familia. Pobabil că va veni capsulat, nu ştiu“, a spus Ioan Lazăr.

De când au aflat că un localnic a murit de infecţia cu noul coronavirus, sătenii au intrat în panică. „A mai murit ieri (duminică) preotul paroh, dar nu de coronavirus. Acum e depus la biserică, dar nu vine nimeni de frică. E singur acolo. Numai că urmează să fie şi el înmormântat. Şi s-au anunţat patru preoţi şi şase membri ai familiei. Dar nu poţi să ştii. Cavoul e aproape de biserică, dar tot am chemat băieţii de la Poliţie că la o înmormântare vine lume. Să sperăm că nu o să vină, din ce am vorbit oamenilor, le e frică să iasă pe stradă“, a mai spus Ion Lazăr, primarul comunei Lespezi.

Sursa

Comentarii

comentarii