Peste 8.000 de copii pascaneni incep noul an scolar

Astazi, case incepand cu ora 11.00, doctor Liliana Romaniuc, sefa Inspectoratului Scolar Judetean Iasi, va deschide oficial cursurile noului an de invatamant la Scoala Generala nr. 3 „Iordache Cantacuzino”. Apoi, sefa ISJ se va deplasa la scoala din comuna Motca. Mai mult ca sigur, si in acest an politicienii locali vor profita si vor face promisiuni prin intermediul discursurilor tinute in fata parintilor.

Numarul copiilor care se vor regasi in banci este in crestere, in timp ce numarul cadrelor didactice din Pascani e in continua scadere, de la 745 in anul scolar 2010 – 2011, la 706 angajati in 2011 – 2012. “Nivelul de trai al populatiei nu este atat de bun pe cat ne-am fi dorit, mai ales ca aceasta criza economica ne-a afectat pe toti. Cu toate acestea, populatia in scoli este in crestere. Unitatile de învatamânt din Pascani absorb, în fiecare an, si elevi din localitatile rurale învecinate. In acest an, numarul copiilor din zonele rurale, care vor invata in scolile din orasul nostru, a crescut. Acest lucru se intampla si datorita faptului ca o parte din soselele care leaga comunele de Pascani s-au imbunatatit. Situatia unitatilor de invatamant din orasul nostru se prezinta bine. Scolile sunt pregatite sa-si primeasca elevii in conditii optime si acest lucru se datoreaza si sprijinului acordat de cei de la primarie, dar si cadrelor didactice din Pascani. Mai mult decat atat, vreau sa va informez de faptul ca, la nivelul municipiului nostru, toti directorii institutiilor de învatamânt vor avea calificativul «foarte bine». Doamna inspector general a fost foarte multumita de prestatia directorilor din Pascani”, a declarat Cristinel Iordachioaia, inspector scolar, cand a prezentat raportul. „Sa nu se uite ca o contributie importanta în buna desfasurare a activitatii învatamântului pascanean o au, inainte de toate, directorii, personalul didactic si didactic auxiliar, dar si parintii pentru implicarea în activitati scolare si extrascolare. Trebuie recunoscut si meritul acestora. Vreau sa mai atrag atentia asupra Scolii «Iordache Cantacuzino». Aici este o problema mai veche la sala de sport, unde ploua, fiind în imposibilitate de a se derula activitatile sportive. Ar fi bine daca s-ar gasi resurse pentru a rezolva aceasta problema”, a dorit sa precizeze consilierul local PSD Vasile Haldan.

Datorii de sute de miliarde catre furnizori

Raportul privind pregatirea institutiilor de învatamânt pentru noul an scolar arata destul de bine, insa, pana la ora actuala, nimeni nu a ridicat una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta unitatile de invatamant din Pascani. Este vorba de datoriile pe care acestea le inregistreaza la furnizori. Numai catre Regia Autonoma de Gospodarie Comunala si Locativa Pascani (RAGCL) scolile au de achitat 1.179.057,23 de lei. „S-a prezentat doar partea frumoasa a activitatilor institutiilor de învatamânt, însa acele datorii care sunt suportate de scoli în fiecare an, nimeni nu vrea sa le aminteasca. Atrag atentia asupra datoriilor scolilor la RAGCL. Ar trebui sa se gaseasca solutii ca macar o parte din acele datorii sa fie achitate, pentru ca de la zi la zi se acumuleaza tot mai mult, iar presiunea va fi tot mai mare”, a spus directorul Liceului Teoretic „Miron Costin”, consilierul PSD Carmen Apostol. Singura unitatecare nu are nici o datorie catre furnizori este Scoala Speciala, condusa de consilierul local PSD Gabriela Nedelcu.

Elevii risca sa inghete in scoli

Directorul unitatii de termoficare, Georgeta Sandu, a precizat ca, in situatia in care nu se vor achita macar o parte din datorii, nu va furniza agent termic. “Voi face exact ceea ce mi-au cerut consilierii PSD anul trecut, daca nu se va achita din datoriile pe care unitatile scolare le datoreaza regiei. Nu vom furniza agent termic in scoli. Avem la randul nostru de achitat facturi catre funizori si nu mai facem fata. Nu putem continua la nesfarsit in aceasta situatie. Trebuie sa se gaseasca o solutie”, a precizat, nu cu mult timp in urma, directorul RAGCL Pascani, Georgeta Sandu.

Catre SC Prest Serv Apa SRL, scolile au de achitat o suma mai mica, fiind vorba de doar 123.379 de lei. Primarul Grigore Craciunescu a afirmat ca in aceeasi situatie se gasesc si alte orase din tara, nu doar Pascaniul. “Voi face tot ce îmi sta în putere vizavi de situatia RAGCL-ului, pentru ca pascanenii sa aiba caldura la iarna si sa fie caldura si in scoli. Problema cu regiile e aceeasi în toata tara si sunt la fel de interesat ca situatia sa se rezolve. Sa se inteleaga faptul ca nu este vorba ca eu, primarul Craciunescu, nu vreau sa dau bani. Nu sunt bani la bugetul local. Cat s-a putut s-a mai achitat din facturi. Nu se poate spune ca nu am dat deloc. Ca au fost sume mici, asta este cu totul alta discutie. S-a dat atat cat s-a avut. Vom vedea ce vom face in continuare”, a precizat in plenul ultimei sedinte ordinare de Consiliu Local primarul Grigore Craciunescu.Acesta a adaugat ca va stopa din investitiile in curs de derulare pentru ca macar o parte din suma datorata de primarie, prin unitatile subordonate, sa fie achitata pe subventii. Urmeaza ca in aproximativ doua saptamani sa se discute in sedinta ordinara de Consiliu Local Municipal si aceasta problema.

Sursa

Comentarii

comentarii