Președinții SUA și Coreii de Sud doresc o “presiune mai puternică” la adresa Phenianului

Președintele american Donald Trump și omologul său sud-coreean Moon Jae-In s-au angajat să exercite o “presiune mai puternică” împotriva Phenianului, a anunțat duminică Seulul, la două zile după lansarea unei noi rachete balistice nord-coreene, relatează AFP.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni în unanimitate o nouă rezoluție de sancțiuni într-o încercare de a convinge Coreea de Nord să renunțe la programele sale balistic și nuclear.

Această rezoluție a fost un răspuns la efectuarea de către Phenian al celui de-al șaselea test nuclear și a două teste cu rachetă în iulie — în pofida sancțiunilor existente.

Într-o convorbire telefonică, președinții Moon și Trump au “condamnat profund” noul tir cu rachetă efectuat vineri de către Coreea de Nord.

“Cei doi lideri au convenit să exercite o presiune mai puternică și mai concretă pentru ca regimul nord-coreean să realizeze că ca mai multe provocări nu vor face decât să aprofundeze izolarea sa diplomatică și presiunile economice care duc la prăbușire “, a declarat președinția sud-coreeană.

Coreea de Nord declară că este constrânsă să-și dezvolte armele nucleare susceptibile să amenințe teritoriul american din cauza pericolului pe care SUA îl fac să planeze asupra propriei existențe.

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a afirmat că tirul de vineri a permis creșterea “puterii de luptă a armei nucleare”, a anunțat agenția oficială nord-coreeană KCNA.

El a indicat că această lansare face parte dintr-un plan pentru a atinge “echilibrul forței reale” cu SUA.

Miniștrii de externe ai țărilor din Consiliul de Securitate al ONU se vor întâlni joi pentru a discuta proliferarea armelor de distrugere în masă și amenințarea reprezentată de Coreea de Nord.

Sursa

Comentarii

comentarii