Reguli noi pentru producatorii de paine

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), pharm Constantin Cerbulescu, a declarat ieri, la Mamaia, ca a transmis doua ordine la Monitorul Oficial, privind noile reguli ce vor trebui respectate de producatorii care comercializeaza pâine, precum si de institutiile bancare. “Am transmis la Monitorul Oficial doua ordine pe care le-am avut in consultare publica si care au stârnit un interes foarte mare. Unul din ele este acel ordin legat de producatorii care comercializeaza pâine si aici am stabilit anumite reguli pe care, incepând cu data de 15 septembrie, toti vor fi obligati sa le respecte. De acum inainte, pâinea care se va produce si comercializa de la 15 septembrie nu va putea sa aiba sub 300 de grame. (…) Orice majorare a acestei cantitati se va putea face numai din suta in suta de grame”, a afirmat, intr-o conferinta de presa, reprezentantul ANPC.

Potrivit acestuia, ordinul a fost elaborat in urma colaborarii cu patronatul din panificatie, stabilindu-se ca noile masuri “vor aduce mult mai multa clarificare din punctul de vedere al legislatiei si implicare” din partea celor care produc si comercializeaza pâine. “Au fost nenumarate controale pe care le-am efectuat de-a lungul timpului, când am constatat diferente foarte mari intre ceea ce era prezentat drept cantitate neta pe eticheta si ceea ce era, de fapt, comercializat, diferente care ajungeau la 70 – 80 de grame intre cantitatea declarata si cantitatea reala a pâinii respective”, a mentionat Cerbulescu.

Cel de-al doilea ordin al presedintelui ANPC care va aparea in Monitorul Oficial se refera la informarea consumatorului de servicii financiar-bancare si la obligatia institutiilor bancare de a afisa pe un ecran TV sau LCD, in incinta fiecarei sucursale sau agentii, informatii cu privire la serviciile pe care le ofera. “Aici ma refer la dobânda anuala efectiva, toate comisioanele, toate costurile, anumite informatii strict legate de acest domeniu. Iar tot pe acest ecran va exista o banda, acolo unde, pe lânga alte informatii, ANPC va prezenta aspecte din activitatea autoritatii, legate de controalele sau reclamatiile pe care le primim fata de ceea ce inseamna serviciile financiar-bancare”, a spus Cerbulescu.
Conform reprezentantului ANPC, acest ordin are ca termen limita de aplicare data de 1 ianuarie 2012, astfel incât unitatile bancare sa aiba timpul necesar “rezolvarii” sistemelor informatice si bazelor de date necesare.

Sursa

Comentarii

comentarii