S-a modificat Codul Muncii

Parlamentarii pot depune amendamente pina vineri la proiectul privind modificarea legislatiei muncii.

Premierul Emil Boc a declarat, sickness ieri, ca proiectul de modificare a Codului Muncii, care a fost aprobat in cursul diminetii de Guvern, a fost deja trimis Parlamentului, in vederea angajarii raspunderii. Proiectul Codului Muncii “a fost deja trimis la Parlament“, a spus Boc, la sediul PDL.

Executivul isi va angaja raspunderea pe proiectul de modificare a Codului Muncii in Parlament marti, 8 martie, la ora 10.00, iar parlamentarii pot depune amendamente pina vineri, la ora 20.00.

“S-a stabilit foaia de parcurs a angajarii acestei raspunderi. S-a stabilit termen ca domnul prim-ministru sa se prezinte in Parlament pe 8 martie, la ora 10.00. Pina atunci, pina vineri, la ora 20.00, se vor depune de catre cei interesati amendamente“, a anuntat vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru, dupa sedinta Birourilor Permanente reunite.

Principale modificari aduse Codului Muncii sint:

1. Salariatii care lucreaza pe timp de noapte vor beneficia de un spor de 25% din salariul de baza, dar numai daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin trei ore de noapte din timpul normal de lucru.

2. Angajatorii vor avea dreptul sa incheie succesiv cel mult trei contracte individuale de munca pe durata determinata, cu o perioada maxima de 12 luni fiecare, contract ce poate fi insa prelungit dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect.

3. Proiectul Codului Muncii mai prevede, in forma adoptata de Guvern, ca, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie, dar si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

4. Durata maxima a timpului de lucru nu poate depasi 48 de ore pe saptamina. Prin exceptie, durata timpului de lucru poate depasi 48 de ore, cu conditia ca media orelor de munca calculata pe o perioada de referinta de patru luni sa nu depaseasca 48 de ore.

5. Dispare contractul colectiv de munca la nivel national. Negocierea se va face direct intre patron si angajat, la nivel de intreprindere sau ramura.

6. Folosirea de persoane fara contract, dar nu mai mult de cinci, se pedepseste cu amenda cuprinda intre 10.000 si 20.000 de lei pentru fiecare persoana in parte. Angajatorii care sint prinsi cu mai mult de cinci persoane fara contract risca sa stea in inchisoare o perioada cuprinsa intre un an si doi ani.

7. Persoanele care muncesc fara contract pot fi amendate cu o suma cuprinsa intre 500 si 1.000 de lei.

8. Incadrarea in munca cu un salariu mai mic decit cel minim pe economie se pedepseste cu inchisoare, perioada de detentie fiind cuprinsa intre sase luni si un an.

9. Angajatii sanctionati disciplinar pot fi reabilitati de drept intr-un termen de 12 luni, dublu comparativ cu cel anuntat de premierul Emil Boc.

10. In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare pe perioade care depasesc 30 zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la cinci zile la patru zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pina la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor.

Sursa

Comentarii

comentarii