Să ajutăm un băiat de 19 ani care luptă cu cancerul

Sute de bolnavi de leucemie ar avea o şansă la viaţă dacă ar găsi un donator de celule stem compatibil. În urmă cu şase ani, se înfiinţa, la Iaşi, Centrul donatorilor voluntari. Din păcate, numărul acestora rămâne foarte mic. Citiţi povestea lui Ciprian care şi-a găsit un donator compatibil în Croaţia, dar aşteaptă de zece luni un răspuns.

Salonul de la Centrul de transplant medular de la Institutul Regional Oncologic Iaşi nu are mai mult de 4 paturi. Patru paturi în care fiecare bolnav îşi aşteaptă salvatorul. Ciprian I. e privilegiat. Doar însă pentru că stă lângă geam. Are 19 ani, e de pe lângă Paşcani şi îi place fotbalul, dar nu a mai dat cu piciorul în minge de trei ani. Era aproape în clasa a XI-a când, aflându-se în Italia, la ai lui plecaţi la muncă, s-a simţit rău brusc. Febră, frisoane, fără vlagă. „M-a dus tata la medic acolo, re­pede. Mi-au făcut analizele, dar mi-au zis că nu am nimic, doar să mănânc mai bine. Şi am plecat. Am mâncat, dar tot rău m-am sim­ţit“, povesteşte Ciprian.

Întorşi în ţară, au luat din nou drumul spitalului înainte să în­ceapă şcoala Ciprian. Abia când au ajuns la IRO aveau să afle că nu va suna clopoţelul în acea toamnă pentru băiat. „De atunci a trebui să renunţ la şcoală, nu am mai putut din cauza bolii. Am început tratamentul“, spune Ciprian, şi adaugă înghiţind în sec „dar cel mai greu a fost cu fotbalul, să ştiţi“.

Ciprian juca la clubul de juniori din Paşcani şi visa să ajungă mai departe cu pasiunea lui. „Pur şi simplu nu mai puteam alerga pe teren. Şi mai târziu nici pe margine nu m-au mai lăsat“, spune băiatul.

Continuarea aici. 

Comentarii

comentarii