Salariul minim ar urma să crească. Aflați cât ar trebui să primiți în funcție de studii

Proiectului de lege pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economie, corespunzător nivelului de calificare a fost adoptat miercuri de Camera Deputaţilor, for decizională. Pentru a intra, însă, în vigoare legea trebuie să fie promulgate de președintele Iohannis și publicate în Monitorul Oficial.

Ce salarii ar urma să fie obligate firmele să asigure angajaților cu facultate, chiar și fără experiență, sau muncitorilor calificaţi?

Angajații cu facultate (de lungă durată) ar urma să aibă un coeficient de ierarhizare de 1,7. Asta înseamnă că vor pleca de la un salariu minim brut de 3.791 de lei, în condițiile în care salariul minim brut pe țară este de 2.230 lei, de la începutul anul 2020. La un salariu minim brut de 3.791 de lei, salariul minim net primit de angajatul cu facultate (licență) ar fi de 2.288 de lei, iar costul salarial total suportat de firmă (salariul întreg) ar fi de 3.876 de lei pe lună.

În prezent, există deja un salariu minim brut diferențiat pentru angajații cu facultate, care au cel puțin un an vechime în muncă în domeniul studiilor superioare: 2.350 lei brut pe lună. La acest nivel salarial,  remunerația netă (în mână) primită de angajat este de 1.413 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2.403 lei.

  • cei cu studii liceale și calificare și cei cu școală postliceală – 1,25
  • cei cu școală de maiștri – 1,3
  • cei cu studii superioare de scurtă durată – 1,5
  • studii superioare de lungă durată – 2,20
  • studii superioare de lunga durată şi master – 2,50
  • doctorat în domeniul activității desfășurate – 2,80.

Pentru muncitorii necalificați se prevede coeficient 1, adică salariul minim pe economie.

Aflați amănunte de pe startupcafe.ro.

Comentarii

comentarii