Sâmbătă, 20 iulie, credincioșii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Ilie, aducătorul de ploaie

Sâmbătă credincioșii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Ilie, aducătorul de ploaie. Află ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecți în această zi de mare sărbătoare, marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie.

Sfântul Ilie este cunoscut credincioșilor ca un mare profet, factor de minuni și aducător de ploi. Despre acesta se mai spune că provoacă tunete, trăsnete și decide unde natura se dezlănțuie cu grindină și furtuni. Biserica Ortodoxă Română l-a numit pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul patron spiritual și protector al aviatorilor români.

Tradiția spune că tinerele necăsătorite trebuie să se ducă în seara din ajunul Sfântului Ilie pe ogoare de cânepă. Acolo acestea se dezbracă și se tăvălesc prin plante.

După ce ajung acasă, se pun la somn și așteaptă visul profetic. Dacă acestea visează cânepă verde, se vor mărita cu barbați tineri, iar dacă visează cânepă urscată vor avea parte de un sortit bătrân.

În cultura populară femeile culeg, în dimineața de Sf Ilie, plantele medicinale și busuiocul pentru a-l pune la uscat. Se crede că acestea au efecte tămăduitoare profunde dacă sunt culese pe 20 iulie. În trecut, pe 20 iulie se culegeau plantele pentru farmece și descântece.

Până de Sf Ilie consumul de mere este interzis! Se spune că în ziua de 20 iulie, sufletele morților se întorc pe la casele lor, iar pentru a nu fi mâniate, femeile trebuie să scuturemerii de roade iar copii să le adune. Înainte de a fi consumate, fructele trebuie să fie duse la biserică pentru a fi sfințite. În caz contrar, riști să nu te bucuri de razele soarelui tot anul.

De Sfântul Ilie, gospodinele trebuie să își servească oaspeții cu miere proaspătă și țuică. În caz că această tradiție nu se respectă, ploile vor cuprinde stupii și inundă culturile.

În ziua prăznuirii Sfântului Prooroc Ilie, credincioșii nu trebuie să lucreze pe câmp sau în gospodării, ca în orice zi cu cruce roșie. Dacă acest lucru nu este respectat, toate culturile vor fi lovite de piatră și poi abundente.

citește mai multe pe Libertatea.ro

Comentarii

comentarii